1. januar 2023 er der indført en række klimakrav i bygningsreglementet for at nedsætte udledningen af CO2 og andre drivhusgasser fra byggeri.
Der er to nye bestemmelser om nybyggeris klimapåvirkninger i bygningsreglementet pr. 1. januar 2023:
- Nybyggeris klimapåvirkninger skal dokumenteres med en klimaberegning (dvs. en livscyklusvurdering, LCA), før bygherren kan opnå ibrugtagningstilladelse for bygningen
- Nybyggeri over 1000 m2 skal overholde en grænseværdi på 12,0 kg CO2-ækv./m2/år
Fra 2025 ændres reglerne igen. Her vil der gælde en grænseværdi for alt nybyggeri omfattet af energirammen, uanset størrelse. De faktiske regler fra 2025 og frem er endnu ikke politisk vedtaget.
Gælder for opvarmede bygninger
Klimakravene gælder for de samme typer nybyggeri, som i forvejen er omfattet af krav om at overholde energirammen, dvs. bygninger opvarmet til over 5 °C med få undtagelser. Det svarer til omtrent 2/3 af alt nybyggeri i Danmark.
Bygninger med særlige behov
Da forskellige typer af bygninger har et særligt materialebehov eller en funktion, der fordrer et større klimaaftryk, f.eks. laboratorier, svømmehaller og hospitaler. Lovgivningen sætter i disse tilfælde rammer for hvornår og hvor meget grænseværdien kan overskrides.
LCA-beregning
Bygherren skal levere dokumentationen for bygningens klimapåvirkninger for alt nybyggeri ved at udarbejde en klimaberegning i form af en livscyklusvurdering (Læs om LCA her), som viser klimapåvirkningerne fra opførelse, drift og nedrivning af byggeriet, set over en periode på 50 år. I tilfælde af nybyggeri over 1000 m2, skal det dokumenteres i en LCA, at den gældende grænseværdi overholdes.
De specifikke beregningsregler vil fremgå af bygningsreglementet (Bilag 2, tabel 6 - Bygningsdele til beregning af klimapåvirkning 2023) og være indarbejdet i værktøjet LCAbyg, som kan benyttes til at lave klimaberegningen. Lovgivningen udpeger hvilke bygningsdele, der skal med i beregningen, og hvor meget de hvert især tæller i det samlede regnskab. F.eks medregnes integrerede garager til enfamiliehuse, rækkehuse og lignende alene med 50 pct.
Ingen ibrugtagningstilladelse uden klimaberegning
Bygherren skal sikre, at dokumentationen for et nybyggeris klimapåvirkninger foreligger ved færdigmelding af byggeriet. Den er en forudsætning for, at bygherren kan få en ibrugtagningstilladelse for bygningen.
Gælder for byggetilladelser efter 1. januar 2023
De nye klimakrav gælder byggerier, der ansøges om byggetilladelse for efter fra 1. januar 2023. Ansøgninger om byggetilladelse inden denne dato er ikke omfattet.
Kilde: Indenrigs og boligministeriets “National strategi for bæredygtigt byggeri”