SELSMOSEN

Opdateret 03.08.17 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Rune Johansen

Efter at en kraftig oversvømmelse tilbage i 2007 forårsagede omfattende skader i Taastrup by, blev det besluttet, at Selsmosen skulle omdannes til et kombineret forsinkelsesbassin til afvikling af regnvand og rekreativt område til gavn for byens borgere. Den blå-grønne park stod færdig i 2012 og er designet af Force4 Architects.

Når man alligevel skal klimasikre, kan man ligeså godt gøre det til en social gevinst. Ud over at beskytte mod store regnskyl og skybrud, tilføjer Selsmosen herlighedsværdi og forbedrede aktivitetsmuligheder for borgerne i Taastrup. Anlægget skaber en bedre infrastruktur til stationsområdet og er med til at øge trygheden, når man færdes i området. 

REKREATIVITET & TRYGHED

Gennem et tæt samarbejde med brugere og interessenter er det lykkedes at kombinere et rekreativt område med plads til forskellige aktiviteter med et teknisk anlæg, der mindsker risikoen for oversvømmelser. Ifølge Vandplus Sekretariatet har omlæggelsen af Selsmosen, udover at tilføje herlighedsværdi og udendørs aktivitetsmuligheder for borgerne i Taastrup, skabt en bedre infrastruktur til stationsområdet, og parkens belysning har været med til at øge trygheden ved færden i området efter mørkets frembrud.

REGNVANDSHÅNDTERING

Ifølge Høje Taastrup Kommune har den kloaktekniske del af projektet haft til formål at afvikle store regnskyl og skybrud, for at mindske infrastrukturelle, økonomiske og miljømæssige omkostninger i Taastrup. Udvidelsen af Selsmosen blev for første gang sat på prøve d. 2. juli 2011, da store dele af København blev oversvømmet. Borgerne i Taastrup kunne istedet glæde sig over tørre kældre og haver.

“Når jeg ser på området i dag, synes jeg, det er perfekt. Det er blevet en naturlig sø frem for en teknisk sø. Det er et sted, folk bruger til at lege, gå tur eller spise deres mad. Vi er glade for at vores vandbassin ikke er sådan et kedeligt firkantet sted bag et grimt hegn, men at det er en del af en helhed, der bliver brugt af borgerne.”
S
ebahat Turan, Kloakchef, Høje Taastrup Kommune.

Selsmosen, Force4 Architects. Foto: Klaus Sletting Jensen.
Foto: Klaus Sletting Jensen

OM PROJEKTET

Selsmosen af er et stærkt eksempel på, at en kloakteknisk problemstilling, som at afvikle store, pludselige regnskyl for at mindske både infrastrukturelle, økonomiske og miljømæssige skader, sagtens kan udnyttes til at tilføre lokalområdet nye og spændende aktivitetsmuligheder. I dag indeholder området både vandlegepladser, klatrebroer og tømmerflåder, kajakpolobane, beachvolleybaner, labyrinter og smukke vandbassiner med vandplanter til stor fryd for borgerne i Høje Taastrup Kommune.

Læs mere om Selsmosen på Force4 Architects' hjemmeside