Cirkelhuset

Dato 02.01.23 |
Af:
Rikke Friis

Foto: KSARK

På Sydals ligger et cirkulært sommerhus på en cirkulær grund. Alt i huset er enten bygget af genbrugte materialer eller designet til igen at kunne genanvendes efter bygningens levetid.

Ved projektstart blev arkitekt og bygherre enige om et fælles mantra: reduce – reuse – recycle. Høje ambitioner om et klimavenligt hus har ført til et bevist materialevalg, og alt i boligen er så vidt muligt enten genbrug, lokalt produceret eller håndlavet. Den filosofi afspejler sig blandt andet i alt indvendig træbeklædning og indbygget træinteriør, som er opført i ahorn og skovkirsebær fra lokalområdet på den sønderjyske ø.

"Det er virkelig helende arkitektur! Jeg er her så meget som muligt og bliver bare så glad og rolig i mit smukke, smukke cirkulære hus, der kan et eller andet magisk." Hanne, ejer af sommerhuset, 2022

Planløsningen i det lille sommerhus på 96 m2 henter inspiration i naturen og tager afsæt i årringene i et træ. Fra husets midte udgår en række linjer - som dem der opstår, når en skive træ tørrer, og materialet flækker. Linjerne opdeler huset i seks rum med en vinkel på 60 grader. Bygningens midte er badeværelset. Opført i overskudsmursten fra et andet byggeri, bliver det husets hjerte, som både kan optage og afgive varme og fugt. Boligens øvrige rum er alle placeret ud mod naturen, så de hver får en unik udsigt til de naturskønne omgivelser.

Foto af Cirkelhuset