ISLANDS BRYGGE HAVNEBAD

Opdateret 26.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Esben Brunn

Side om side med lyst- og speedbåde, kontor- og industribygninger, bader indbyggere og turister i det klare, københavnske havnevand. Bag Islands Brygges Havnebad står BIG og JDS Architects.

Havnebadet på Islands Brygge har generet et rigt byliv og stor økonomisk værdi for Københavns Kommune. Nærområdets ejendomsværdier er steget med 10% og boligerne i første række til kajen er steget med 50-100%.

SAMFUNDSØKONOMI

Havnebadets landskabelig kvaliteter har medført øget aktivitet og liv i området omkring Islands Brygges kaj. Generelle byrumsforbedringer, anlæggelsen af havnebadet og færdiggørelsen af Islands Brygges havnepark har resulteret i, at boligpriserne i området er steget med 50-100% blandt ejendommene på første række til havnen og omkring 10% i nærområdet. Det viser en rapport udarbejdet af COWI  i 2012. 

BRANDING & TILGÆNGELIGHED

Det er helt unikt for en storby som København, at vandet i kanalerne er rent nok til at bade i. Havnebadet er derfor blevet et symbol på kanalvandets store værdi for København, som en af de reneste storbyer i verden. En undersøgelse foretaget af Wonderful Copenhagen i 2012 viser, at ophold ved Københavns havnefront er den tredje mest eftertragtede aktivitet blandt ca. 700 adspurgte turister. En undersøgelse foretaget af Københavns Kommune i 2015 viser desuden, at havnebadet er en af de mest populære sommerattraktioner for både turister og borgere, hvorfra det i juni 2014 havde omkring 90.000 besøgende gæster. 

Islands Brygge Havnebad, BIG & JDS. Foto: JDS Architects
Foto: JDS Architects

OM PROJEKTET

Tilbage i 2001 blev vandet i Københavns kanaler erklæret rent nok til at bade i efter mange års gennemsejlende skibstrafik. Havnebadet vidner om den transformation, som Islands Bygge har gennemgået fra industriområde til attraktivt, grønt boligområde, rigt på byliv og bykvaliteter. Siden åbningen af havnebadet i 2002 har faciliteterne været et visuelt vartegn, der er med til at brande Københavns kulturelle og sociale centrum med sin synlige placering. Med sine dokker, pontoner og træbeklædte udspringsplateauer, forbinder havnebadet de grønne opholdsområder på Islands Brygges kaj med kanalvandet og gør det muligt for besøgende at svømme i midten af byen.

Læs mere om Islands Brygge Havnebad på BIG's hjemmeside