HERNING BIBLIOTEK

Opdateret 03.08.17 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Carsten Ingemann

Det tidligere Schou-Epa varehus fra 1968 ligger centralt placeret i Herning. Nu er det omdannet til Herning Bibliotek og har tredoblet besøgstallet hos kommunens biblioteker. Teamet bag renoveringen, bestående af gpp arkitekter, Kristian H. Nielsen Arkitekter, Rambøll og Herning Kommune, fik i 2015 tildelt 'Renover-prisen'.

Herning Bibliotek's nye faciliteter har skabt øget liv i byens centrum. Det populære samlingssted har mellem 40-50.000 gæster om måneden, hvilket er en tredobling af Hernings bibliotekers besøgstal. 

BYLIV OG TILGÆNGELIGHED

Ifølge Herning Biblioteks besøgtællinger bruger mellem 40-50.000 gæster faciliteterne efter bibliotekets overflytning fra den tidligere placering i periferien af Herning, hvilket svarer til et tredoblet besøgstal. Ifølge RENOVER har biblioteket desuden generet nyt liv til bymidten ved at forbinde både busstation, banegård, gågade og en række uddannelsesinstitutioner i området, som en forlængelse af bystrøget.

RESSOURCEUDNYTTELSE, MILJØ & IDENTITET

Under omdannelsen fra gammelt varehus til bibliotek er både tid og penge sparet ved genbrug af den eksisterende bygnings betonkonstruktion frem for at nedrive og bygge nyt. Det skriver RENOVER i deres begrundelse for at tildele teamet bag renoveringen af Herning Bibliotek prisen 'Danmarks Bedste Renovering 2015'. Typisk ligger ca 75% af den energi, der er medgået til at bygge et hus indlejret i husets konstruktioner. Der udledes meget CO2, når man brænder cement til beton. Derfor sparer man nogle markante klimapåvirkninger, når man genbruger bygningers konstruktion i stedet for at bygge nyt. Dertil har de bevarede elementer givet biblioteket et helt unikt udtryk med kontraster mellem det industrielle og højteknologiske. 

INDEKLIMA & ENERGIOPTIMERING

Omdannelsen af Herning Bibliotek har ifølge RENOVER indbefattet en lang række energioptimerende tiltag, bl.a. højisolering af tag og vinduer, samt indførsel af stråleopvarmende installationer i loftet, der giver en jævn temperatur i bibliotekets store, åbne rum. Bygningens energiforbrug er desuden stærkt nedsat vha. ventilationsanlæg med varmegenvinding og LED-lys.

Herning Bibliotek, gpp & Kristian H. Nielsen Arkitekter. Foto: Asbjørn Haslov.
Foto: Asbjørn Haslov

OM PROJEKTET

Under transformation fra gammelt varehus til bibliotek er mange detaljer bevaret fra den oprindelige bygning, både af hensyn til miljø, økonomi og æstetik. Essentielt er den originale betonkonstruktion, der sammen med genbrugte mursten står som en fremtonende og rå kontrast til de nye, indførte elementer i stål og træ. Den rå og industrielle stil giver associationer til en moderniseret fabrikshal og fremstår på én gang både rummelig og detaljerig. Bygningen fungerer i dag, som et kulturelt samlingssted for Herning og har, med sin centrale placering og nye funktioner, skabt et rigt byliv ved at binde byens gågade og banegård sammen.

Læs mere om Herning Bibliotek på gpp arkitekter's hjemmeside