AKTIVITETSAREALER VED ANGORAEN

Opdateret 26.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Lasse Hyldager

I 2012 blev der lagt en sidste hånd på omdannelsen af Høje Kolstrups offentlige byrum, der omgiver byens skole og kulturbygningen 'Angoraen'. I dag indeholder byrummet en skatebane, designet af SNE Arkitekter, en multibane og legeplads, samt 'Aktivt Torv', designet af SWECO Architects og Weile Arkitekter. 

Efter byfornyelsesindsatsen i Høje Kolstrup tages flere lokale initiativer til sociale arrangementer. Derudover har omdannelsen været med til at styrke Høje Kolstrups ry i Aabenraa Kommune og øget tilstrømningen af elever til den lokale skole.

TILGÆNGELIGHED

Ved etableringen af aktivitetsområdet omkring den lokale kulturbygning 'Agoraen' er der skabt sammenhæng mellem den lokale skole og idrætshal. Ifølge Socialministeriet's publikation 'Evaluering af den særlige byfornyelsesindsats 2004-2010' oplever brugerne i højere grad området som inviterende og trygt efter omdannelsen. Dette har medvirket til, at elevers ansøgning til Høje Kolstrup Skole er vokset i utrolig grad, og kulturcentret Angoraen anvendes af et øget antal børn og unge. Skatebanen er desuden blevet et tilløbsstykke for børn fra både Slesvig og Odense.

SUNDHED & IDENTITET

Borgerne oplever i høj grad, at de nye faciliteter indbyder til leg og samvær. Efter anlæggelsen af aktivitetsarealerne tages flere lokale initiativer til sociale arrangementer, såsom loppemarkeder, sommerbio og lokalfester. Det nye samlingssted har desuden givet de lokale borgere en nyvunden stolthed og samhørighed og styrket byens ry i Aabenraa Kommune. Det skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i publikationen 'Ildsjæle i områdefornyelsen' fra 2014.

”Vi har fået en gave i Aktivt Torv. Der var brug for et sted, som alle kunne være stolte af. Beboerne har fået en fin ramme om deres sociale aktiviteter - et moderne gadekær.”
Marlene Wulff, Netværkskoordinator Høje Kolstrup, Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet 2014.

Aktivitetsarealer ved Angoraen i Høje Kolstrup, SWECO Architects, SNE Architects & Weile Arkitekter. Foto: Lene Esthave.
Foto: Lene Esthave

OM PROJEKTET

Aktivitetsarealerne i Høje Kolstrup er designet i et tæt samarbejde mellem arkitekter, GBL Kolding,  Aabenraa Kommune og ildsjæle og foreninger fra lokalområdet. Projektet har skabt stor værdi for byen og lokalegnen. Førhen var Høje Kolstrup isoleret fra Aabenraa Kommune og manglede fælles service- og kulturfaciliteter. I dag er der etableret store amfiteatertrapper ved Angoraen, hvis store vinduer kan åbnes op og give mulighed for større arrangementer. Et stort sejl er spændt ud over aktivitetstorvet, der giver skygge og læ til siddende gæster, og der er blevet plads til en BMX- og skatebane til omegnens børn og unge.

Læs mere om Aktivt Torv på Realdanias hjemmeside