KULTURVÆRFTET

Opdateret 26.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Nicolai Perjesi

I Helsingør ligger Kulturværftet, der i perioden 2008-2010 blev omdannet fra gammelt skibsværft til kulturcenter. Ønsket var at bevare skibsværftets identitet og historiske betydning for byen, samtidig med, at der skulle etableres nye muligheder for at understøtte et mangfoldigt kulturliv. Nu er det en internationalt anerkendt attraktion. Bag designet står AART architects.

Kulturværftets brugere oplever bygningen som et kulturelt mødested, der tilbyder inspirerende rammer for både samarbejde, videndeling og social mangfoldighed, hvor arkitekturen stimulerer sanserne og giver en følelse af fællesskab.

IDENTITET & BRANDING

Med mere end 750.000 besøgende om året er Kulturværftet en folkelig succes. Som omdrejningspunkt for den nye kulturhavn har det givet byen en ny stolthed og identitet. Det har skabt et nyt samlingspunkt for borgere og besøgende og sat byen på det kulturelle verdenskort – udråbt af New York Times, som et af verdens mest seværdige steder i 2014. Kulturværftets arkitektur har således bidraget til at brande Helsingør som en moderne, kulturbærende by. Med flere end 10.000 presseomtaler siden indvielsen i 2010 er det ifølge AART Architects blandt Danmarks mest omtalte kulturcentre, og det har tiltrukket store kulturevents som Kronprinseparrets Priser og verdens største designpris, Index: Award. Dertil rummer Kulturværftet et af Danmarks mest benyttede biblioteker målt per indbygger. Et bibliotek, der som et af blot to europæiske biblioteker har modtaget betegnelsen ”exceptionel” – den fornemste vurdering og anbefaling af Library Ranking Europe.

INDEKLIMA & BRUGEROPLEVELSE

Ifølge en evalueringen af Kulturværftets sociale performance, et antropologisk studie foretaget af AART Architects i samarbejde med Alexandra Instituttet, oplever brugerne, at arkitekturen stimulerer sanserne og giver en følelse af fællesskab. Brugerne er glade for bygningens forskellige funktioner, herunder i særdeleshed læseområdet kaldet 'Horisonten', som undersøgelsen viser er det mest populære sted i bygningen. Her kan besøgende slappe af, læse eller nyde udsigten over havet og Kronborg Slot. Medarbejderne på Kulturværftet udtrykker desuden en stærk følelse af medejerskab overfor stedet efter ombygningen. Evalueringen viser derudover, at brugerne mener, Kulturværftet opfylder ambitionen om at symbolisere Helsingør’s forvandling fra industri- til moderne kulturby. De besøgende er overordnet meget tilfredse med faciliteterne og oplever bygningen som et kulturelt mødested, der tilbyder inspirerende rammer for både samarbejde, videndeling og social mangfoldighed.

Kulturværftet, AART architects. Foto: Adam Mørk.
Foto: Adam Mørk

OM PROJEKTET

I perioden 2008-2010 blev Kulturværftet omdannet fra skibsværft til kulturcenter. Visionen var at bevare skibsværftets identitet og histotiske betydning for byen, samtidig med, at der skulle etableres nye muligheder for at understøtte et mangfoldigt kulturliv i byen. Mødet mellem nyt og gammelt står stærkt i kontrasten mellem den gamle bygningsmasse, udsigten til det historiske havneområde og Kronborg Slot, overfor den nye krystallinske klimaskærm i glas og tyndplader. Efter ombygningen rummer Kulturværftet byens nye hovedbibliotek, en café, et værftsmuseum, udstillings- og konferencefaciliteter samt teater- og koncertsale. Visionen om at understøtte kunst, kultur og oplevelser er lykkedes på bedste vis. Faciliteterne inviterer til både opdagelse, indlevelse og udfoldelse. Kulturværftet er blevet en folkelig succes og væsentlig drivkraft for Helsingørs kulturelle udvikling.

Læs mere om Kulturværftet på AART architects' hjemmeside