GREEN LIGHTHOUSE

Opdateret 03.08.17 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Adam Mørk

Green Lighthouse er Danmarks første CO2-neutrale offentlige bygning. Huset er DGNB certificeret og opført efter 'Aktivhus'-princippet, som betyder, at huset producerer energi, har et sundt indeklima og en miljørigtig håndtering af drikke- og spildevand, samt indeholder materialer, der er hensigtsmæssige i et livscyklusperspektiv. Bygningen er tegnet af Christensen & Co Arkitekter.

”Det er ingen kunst i sig selv at bygge bæredygtigt. Det særlige ved Green Lighthouse er, at huset både er CO2-neutralt og samtidig er skønt at se på og opholde sig i,” 
Pia Allerslev, Kultur- og Fritidsborgmester, Københavns Kommune

ENERGIOPTIMERING & INDEKLIMA

Green Lighthouse’s cylindriske grundform giver en minimal overflade og et maksimalt volumen, som sikrer optimale forhold for at opretholde et lavt energiforbrug. Bygningens primære energikilde er sollys, som er integreret i en lang række løsninger. Bygningen har et rigt dagslys, som nedsætter behovet for energi til belysning, og solens varmebidrag balanceres af materialer og installationer i bygningens indre konstruktioner.

På det sydvendte tag producerer solceller al nødvendig strøm til at drive pumper, grundbelysning og varmepumpe. Solvarmepaneler sikrer samtidig varmt brugsvand og opvarmning af bygningen sammen med termo-aktive dæk om vinteren. Om sommeren ledes alt overskydende energi til et lager under huset, som kan anvendes, når solens styrke aftager. Ifølge VELUX, som har været samarbejdspartner på projektet, er alle disse tiltag med til at gøre Green Lighthouse selvforsynende med energi, og et 'aktivt', CO2-neutralt hus.

BRANDING

Green Lighthouse slog dørene op til COP15 klimatopmødet i 2009, og fungerede under topmødet som et udstillingsvindue for bæredygtig dansk arkitektur og tekniske kompetencer. Allerede under Green Lighthouse's opførsel viste mange interesse for bygningen, herunder både blandt byggebranchen, organisationer og politikere, samt i dansk og international presse.

Københavns Universitet skønner, at mere end 15.000 personer har besøgt bygningen i løbet af de første tre år. Det viser en 3 års afrapportering af Green Lighthouse, foretaget af Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet i 2013.

Green Lighthouse, CCO. Foto: Adam Mørk.

OM PROJEKTET

Green Lighthouse huser studenterservice for Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Den cylinderformede bygning har plads til både studentervejledning og en 'faculty lounge', som fungerer som mødested for forskere og andre med tilknytning til fakultetet.

Her er højt til loftet, og rummene er åbne og spatiøse. Bygningen har fået meget opmærksomhed siden åbningen med flere tusinde besøgende, der har vist interesse for husets arkitektoniske, konstruktive og tekniske løsninger, som alle er med til at sikre et ekstremt lavt energiforbrug og understøtte bygningens innovative læringsmiljø med sine oplevelsesrige rammer. I dag fungerer huset som både arbejdsplads og udstillingsvindue for fremtidens bæredygtige offentlige byggeri.

Læs mere om Green Lighthouse på Christensen & Co Arkitekter's hjemmeside