
Skal arkitekturpolitikken rumme planer for klimasikring, energi og sikkerhed?
Martin Manthorpe fra NCC har fat i en interessant pointe, når han peger på, at en arkitekturpolitik også bør adressere, hvordan vi skal håndtere bl.a. klimasikring, energiforsyning og sikkerhed.
Det er glædeligt at se, hvordan Nina Kovsted Helk fra Realdania, Kent Martinussen fra Dansk Arkitektur Center, Rasmus Brandt Lassen fra DI Byggeri og nu Martin Manthorpe fra NCC stempler ind og giver deres støtte til, at vi skal have en ny arkitekturpolitik.
Det har de alle gjort i de interviews, som Danske Arkitektvirksomheder har bragt i vores nyhedsbreve i de seneste uger. Deres grundlæggende pointe er, at arkitekturvirksomhederne og byggebranchen som helhed har et stærkt afsæt for at kunne levere løsninger på flere af de udfordringer, som Danmark står overfor.
Det er vi i Danske Arkitektvirksomheder enige i, og vi ligger helt på linje med Martin Manthorpe, når han roser anbefalingerne til en ny arkitekturpolitik, som en ekspertgruppe under Kulturministeriet har udarbejdet.
Han fremhæver, at der mere end nogensinde er behov for at tænke holistisk, i sammenhæng og i helheder, og han mener, at en arkitekturpolitik kan være med til at understrege netop dét perspektiv.
Han er samtidig klar til at løfte barren yderligere for en ny national arkitekturpolitik, så den i endnu højere kommer til at adressere de udfordringer, vi skal tackle i de kommende årtier. Han henviser bl.a. til behovet for at skulle lave en omfattende klimasikring mod de stigende vandmængder, og han peger ligeledes på de store investeringer i energianlæg og energiinfrastruktur, der skal foretages fremover.
"Vi ligger i Danske Arkitektvirksomheder helt på linje med Martin Manthorpe, når han roser anbefalingerne til en ny arkitekturpolitik, som en ekspertgruppe under Kulturministeriet har udarbejdet." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
Derudover mener han, at de sikkerhedspolitiske trusler fra især Rusland børe føre til overvejelser om, hvorvidt forsvars- og beredskabsarkitektur bør tænkes ind i en ny national arkitekturpolitik. Dette udsagn kan umiddelbart lyde dramatisk, men vi lever jo desværre i tider, hvor det er blevet nødvendigt at tænke sikkerhed og modstandsdygtighed ind i nye politiske planer – og måske også i en ny national arkitekturpolitik?
I den mere fredelige ende af skalaen er der fuld opbakning til, at en ny arkitekturpolitik skal have et stærkt fokus på vedligehold, renovering og transformation af eksisterende bygninger fremfor nybyggeri. Dette vil – som alle ved – være en direkte vej til at reducere byggeriets CO2-belastning og ressourceforbrug endog meget markant i de kommende år, og det er også et mål, som Danske Arkitektvirksomheder ser meget store perspektiver i.
Når den nye politiske sæson går i gang efter sommerferien, er der derfor al mulig grund til at skubbe yderligere på, så regeringen får taget det sidste og afgørende skridt i forhold til at få formuleret en samlet national arkitekturpolitik. Der er brug for den, og såvel landets arkitektvirksomheder som byggebranchen som helhed står parat til at løfte opgaverne, ligesom vi er klar til at bidrage til et revideret bygningsreglement, der i højere grad kan forløse branchens potentiale til at løse de udfordringer, som vi står overfor.
Læs også ”Ny arkitekturpolitik er vigtig for byggebranchen og samfundet – og dermed også for NCC”