Foto Martin Manthorpe
Martin Manthorpe, direktør for strategi, forretningsudvikling og public affairs i NCC.

”En ny arkitekturpolitik er vigtig for byggebranchen og samfundet – og dermed også for NCC”

Dato 01.07.25 |
Af:
Søren Duran Duus

Foto: NCC

Ligesom andre markante aktører på tværs af det byggede miljø støtter entreprenørkoncernen NCC arbejdet mod en mulig ny national arkitekturpolitik. Det fortæller direktør for strategi, forretningsudvikling og public affairs Martin Manthorpe, der samtidig kommer med flere interessante bud på, hvor arkitekturpolitikken kan styrkes yderligere.

”Det vil være fantastisk med en ny national arkitekturpolitik med en mere holistisk tilgang til presserende udfordringer og løsninger, fordi det har vi som samfund behov for. Vi har brug for arkitekters brede kompetencer på et samfundsmæssigt plan.” 

”Vi skal være endnu bedre til at betragte og arbejde med helheden i stedet for at fokusere på bygninger som enkeltstående enheder. Derfor støtter vi grundlæggende arbejdet mod en ny arkitekturpolitik, som er vigtig for byggebranchen og samfundet – og dermed også for NCC.” 

Det siger Martin Manthorpe, der er direktør for strategi, forretningsudvikling og public affairs i entreprenørkoncernen NCC. 

”Det vil være fantastisk med en ny national arkitekturpolitik med en mere holistisk tilgang til presserende udfordringer og løsninger, fordi det har vi som samfund behov for.” Martin Manthorpe, direktør for bl.a. strategi og forretningsudvikling, NCC 

Nye tider, nye udfordringer – og nye løsninger 

Martin Manthorpe fremhæver, at den holistiske tilgang med helhedsorienterede tilpasninger og løsninger i forbindelse med udvikling af boligområder, urbane pladser, rekreative områder og andre former for udvikling af byer, mindre samfund eller naturområder er særligt vigtigt i disse år. 

Det skyldes det generelt øgede fokus på bæredygtighed, biodiversitet – og ikke mindst konsekvenser af en verden i hastig forandring grundet klima- og miljøudfordringer samt øgede krav til kritisk infrastruktur, herunder energisektoren. Og øgede krav til sikkerhed i bred forstand som følge af geopolitiske usikkerheder. 

”Derfor har vi – både i byggebranchen og samfundet som helhed – mere end nogensinde før brug for hele tiden at tænke holistisk, når vi indretter os og forbinder ting og områder med hinanden. Netop dette kan en opdateret og mere aktuel arkitekturpolitik være med til at sætte fokus på,” siger Martin Manthorpe. 

”Derfor har vi – både i byggebranchen og samfundet som helhed – mere end nogensinde før brug for hele tiden at tænke holistisk, når vi indretter os og forbinder ting og områder med hinanden. Netop dette kan en opdateret og mere aktuel arkitekturpolitik være med til at sætte fokus på.” Martin Manthorpe, direktør for bl.a. strategi og forretningsudvikling, NCC 

Danmarks nuværende nationale arkitekturpolitik er fra 2014 og hedder ”Arkitekturpolitik - Mennesker i centrum”. Her er de vigtigste emner, at mennesket står i centrum for formgivningen af bedre byrum og klimamæssig bæredygtighed.  

”Vi skal ruste os til et hårdere miljø” 

Danske Arkitektvirksomheders interview med NCC-direktør Martin Manthorpe om en mulig ny national arkitekturpolitik kommer i forlængelse af lignende interview med Nina Kovsted Helk, adm. direktør i Realdania, Kent Martinussen, adm. direktør i DAC, og senest Rasmus Brandt Lassen, direktør for DI Byggeri. 

Ligesom de nævnte aktører støtter NCC – som nævnt – grundlæggende en ny arkitekturpolitik, selvom der ifølge Martin Manthorpe er plads til forbedringer i form af flere fokusområder – eller flere dogmer for fremtidens arkitektur.  

”Hvidbogen til en ny arkitekturpolitik er både relevant, interessant og velformuleret, og der er intet forkert i den. Dog synes jeg, at man godt kan argumentere for, at den er for blød og ikke favner bredt nok. For hvor er vi som samfund på vej hen? Hvad rammer os – og hvad kommer til at ramme os i fremtiden?” 

”Udviklingen går enormt hurtigt i disse år, og vi bygger allerede nu til et meget hårdere miljø end det, vi kommer fra. Med et hårdere miljø mener jeg et kraftigere vindtryk og et større vandtryk – fra oven, fra siden og nedefra. Dét skal vi have mere fokus på og være bedre rustet til,” fremhæver Martin Manthorpe. 

”Hvidbogen til en ny arkitekturpolitik er både relevant, interessant og velformuleret, og der er intet forkert i den. Dog synes jeg, at man godt kan argumentere for, at den er for blød og ikke favner bredt nok.” Martin Manthorpe, direktør for bl.a. strategi og forretningsudvikling, NCC 

Nye krav til modstandsdygtighed og robusthed  

Martin Manthorpe peger desuden på, at vi som samfund er ved at omstille hele vores energisystem til et højere energitryk. Det stiller endnu større krav til både innovative og bæredygtige løsninger, når enorme investeringer i energiinfrastruktur og andre former for anlæg og infrastruktur skal debatteres, vedtages og realiseres: 

”Hele dette enormt store og vigtige område med energiinfrastruktur er desværre helt fraværende i hvidbogen, synes jeg. Jeg savner også, at hvidbogen har greb om hele sikkerhedsdimissionen i forbindelse med, hvad vi kan kalde et russisk tryk og andre truende forandringer, som stiller nye krav til modstandsdygtighed og robusthed. Vi kan måske tale om en forsvars- og beredskabsarkitektur som en del af en ny national arkitekturpolitik.”

”Vi skal også debattere på den helt store klinge, som de for eksempel gør i Sverige, hvor de i forhold til klimaforandringer, -tilpasninger og -løsninger drøfter muligheden for at etablere en dæmning fra Skagen til Göteborg. Er det noget, der burde stå noget om i en arkitekturpolitik? Jeg kender ikke svaret, men de store greb må vi ikke glemme.”  

Stor og voksende forretningsenhed 

Skal Martin Manthorpe fremhæve de vigtigste af de otte dogmer i hvidbogen, der tilsammen viser en vej til ”attraktive og ansvarlige rammer for liv, mindre ressourceforbrug, plads til natur og kvalitet for alle,” peger han – ligesom de fleste – først og fremmest på mere fokus på vedligehold, renovering og transformation fremfor nybyggeri for på den måde at kunne reducere byggeriets CO2-belastning og ressourceforbrug markant. 

”Der er ingen tvivl om, at vi skal blive langt bedre til at renovere og transformere, hvorfor det er vigtigt, at bygningsreglementet altid flugter med virkeligheden. Vi kan også droppe de skjulte tagrender, som æstetisk er flottest og populære, fordi de er gemt væk. Problemet er dog, at de skjulte tagrender samtidig er langt sværere at vedligeholde, udskifte og i det hele taget at se, om de fungerer, når vi i fremtiden må formodes at blive ramt af stigende vandmasser. Både det eksisterende og det fremtidige byggeri skal være lettere at vedligeholde.” 

Martin Manthorpe oplyser, at omkring en tredjedel af NCC’s omsætning har relation til renovering og transformation. Og at forretningsenheden er voksende i både Øst- og Vestdanmark og er et af de mest veldrevne i koncernen. Desuden investerer NCC massivt i kompetenceudvikling på området, hvilket blandt andet var nødvendigt til opgaven med ATP Ejendommes store transformation af Ørkenfortet fra Nordeas danske hovedsæde til hotellet NH Collection Copenhagen. 

Lovgivning og arkitekturpolitik  

Efter vedligehold, renovering og transformation prioriterer Martin Manthorpe ”Dyrk lokale værdier og kulturarv,” mens han sidestiller ”Skab plads til natur i byerne” og ”Styrk helhedsorienteret arealplanlægning.” 

”I spørgsmålet om biodiversitet og arkitektur skal vi huske ikke kun at designe til den menneskelige arts behov, men vi skal i principielt have flere arter med, og hvordan det hele hænger bedre sammen.” 

”Som nævnt savner jeg noget om modstandsdygtighed og robusthed, når vi taler om dogmer for fremtidens arkitektur, og hvordan vi skal ruste os til et hårdere miljø med øget fysisk pres og nye sikkerhedsrelaterede udfordringer med kritisk infrastruktur, herunder adgang til sikkerhedsbunkere. Det bør klart fremgå af en arkitekturpolitik.” 

”Men når det er sagt, så er min erfaring, at det skal foregå gennem lovgivning, hvis man for alvor vil skubbe branchen,” siger Martin Manthorpe.