SEB Domicilet

Opdateret 04.08.17 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Jens Lindhe

Synlighed og branding er vigtige forudsætninger for en virksomheds succes. Da SEB Danmark i 2004 valgte at bygge et kontordomicil på Kalvebod Brygge i København, kendte de færreste SEB - Svenska Enskilda Banken. I dag ved folk, hvor SEB Bank & Pension holder til: De ikonisk bugtede bygninger ved Kalvebod Brygge. Bag arkitekturen og udviklingen af helhedsplanen for DSB’s tidligere godsbaneareal står Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Bymilen - det offentligt tilgængelige byrumslandskab, som omkranser SEB Domicilet - er designet af landskabsarkitekterne SLA i samarbejde med Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

”Det er muligt at stige ind i en taxa i Kastrup Lufthavn og bede om at blive kørt til SEB København uden at sige en nærmere adresse, og det har mere værdi, end man kan købe for penge.”
Peter Mering, leder af SEB Ejendomme,  Bygherreforeningen, 18. januar 2012

ØKONOMI & BRANDING

SEB Bank & Pension’s overflytning til SEB domicilet på Kalvebod Brygge har skabt mærkbar økonomisk værdi for virksomheden. Bygning og brand er med virksomhedens egne ord ”fusioneret”.  SEB oplever, hvordan domicilets arkitektur og placering har øget kendskabet til virksomheden, hvilket ifølge SEB bl.a. kommer til udtryk gennem en øget kundetilgang og et øget antal kunder, der uopfordret henvender sig til virksomheden. I det daglige arbejde er det mindre detaljer, der afslører fusioneringen mellem SEB’s bygning og brand. I et oplæg til Bygherreforeningen i 2012 fremhæver SEB bl.a., hvordan de lige så hyppigt anvender SEB bygningerne som visuelt kendingsmærke til virksomhedspræsentationer, som deres eget logo.
SEB har sammen med Lundgaard & Tranberg Arkitekter og SLA fået meget omtale og modtaget mange priser for både SEB domicilets arkitektur og det omkringliggende, offentlige byrumlandskab, Bymilen. Alene det første år efter åbningen af SEB domicilet generede byggeriet ifølge GEHL Architects mere end 500 medieomtaler. Den massive positive opmærksomhed har ifølge SEB bidraget til at sikre udlejningen af virksomhedens lokaler og øget udlejningslokalernes kvadratmeterpris.

ENERGIEFFEKTIVITET

En lang række miljøvenlige tiltag er tænkt ind i SEB domicilets design. Bl.a. anvendes havvandet fra Københavns havn til bygningernes kølesystem, hvilke er med til at give huset et 20% lavere energiforbrug end andre kontorbygninger af samme størrelse.
”SEB-byggeriet er blandt de første, der er opført efter det nye byggereglement BR95 med tillæg 13, som stiller store krav til energiforbruget. Målet er overopfyldt med fem procent. Husene bruger 20 procent mindre energi end andre tilsvarende kontorhuse.”
John Flemming Jensen, Projektleder Rambøll Danmark, Berlingske Buisness, 13. februar 2008

SEB domicilet, Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

OM PROJEKTET

SEB domicilet er placeret midt i Københavns finansielle distrikt ved Kalvebod Brygge med kort afstand til både Hovedbanegården og lufthavnen og har naboer, som Nykredit-domicilet og Forstædernes Bank. Her profileres SEB for op mod 50.000 forbipasserende bilister dagligt. Domicilet er det første af fire delområder på et i alt 3,3 hektar stort område, der bliver kaldt for ’Rigsarkivområdet’, DSB’s tidligere godsbanegård, der udover SEB også huser bl.a. rigsarkivet af PHL Arkitekter og Schønerr og Utzon Arkitekter’s Tivoli Congress Center.
SEB projektet omfatter to selvstændige bygninger, dels virksomhedens eget domicil til cirka 650 medarbejdere, samt en kontorbygning til udlejningsformål med kapacitet til omtrent 350 arbejdspladser. SEB domicilets to bygningsvolumener indrammer landskabsanlægget, Bymilen, der stiger over 7 meter i terræn og forbinder gadeplanet med rigsarkivområdet. Bygningerne er formet efter stedet og udsigtslinjerne til havn og by, og rejser sig 10 etager med en højde på 44 meter regnet fra gadeplan. En fleksibel bygningsstruktur giver rummelige, velbelyste arbejdsområder rundt om bygningernes 13 cylindriske betonkerner. SEB domicilets facader har etagehøje glaspartier i en vekslende rytme, med markerede, tilbagetrukne etagedæk, der er beklædt med kobber. 

Læs mere om SEB domicilet på Lundgaard & Tranberg Arkitekter's hjemmeside