Foto af Cafe Jorden Rundt
Sommerhuset er en ombygning af den ikoniske Café Jorden Rundt, som tidligere stod ved Svanemøllen på Østerbro og er tegnet af Kim Utzon. Arkitekt Per Hartwig har stået for ombygningen af sommerhuset.

Magasinet ”Byg med omtanke” samler gode råd fra arkitekterne

Dato 21.05.24 |
Af:
Danske BoligArkitekter

Foto: Danske BoligArkitekter

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu? I Danske BoligArkitekters digitale magasin ”Byg med omtanke” er der samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, der kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.

Gennem tiden har livet i parcelhuset gradvist fået flere kvadratmeter at udfolde sig på. Danskerne er vilde med plads, og det kan bl.a. ses i Danske Arkitektvirksomheders analyse, der viser, at et parcelhus i dag i gennemsnit er 61 kvadratmeter større end det historiske gennemsnit. Ønsket om mere plads er stadig en af de væsentligste motivationsfaktorer, når vi bygger om i boligen.

Det medfører hvert år til nedrivninger af 1100 parcelhuse, svarende til 150.000 boligkvadratmeter. Mange af disse nedrivninger sker i god tro, fordi vi er blevet fortalt, at det bedre kan betale sig at bygge nyt. Men klimaaftrykket fra vores boliger er ude af balance med planetens ressourcer.

Så hvordan får vi balanceret vores ønsker til plads, æstetik, design, funktionalitet og pris med boligens klimaaftryk? Hvordan skaber vi livskvalitet og gode rammer om familien og hverdagen uden unødigt ressourceforbrug, og hvordan kommer vi i gang med at bygge og renovere med større omtanke for klima og miljø?

I Danske BoligArkitekters magasin ”Byg med omtanke” kan du se eksempler på renoveringer, hvor arkitekt og boligejer har haft fokus på at bevare og på at fremhæve skønheden i arkitekturen og de eksisterende materialer. Projekter, som rummer små og store løsninger, som kan inspirere til mere omtanke og bedre valg for klimaet og for dig. Du kan læse om hvilke materialer, der er mindst klimabelastende, om fordelene ved en energirenovering, om den klimavenlige have, sundt indeklima og så kan du læse om at bo godt på færre kvadratmeter. 

I magasinet får du blandt andet arkitekternes råd til, hvordan du skaber en langtidsholdbar bolig, du bliver introduceret til 7 kriterier, som du bør vælge materialer ud fra, og så fortæller de om 5 ting, du bør bevare i dit gamle hus. 

Danske arkitekter er allerede i gang med at finde nye og kreative svar på de mange spørgsmål, som klimakrisen rejser. Vi håber, at du vil lade dig inspirere af arkitekternes løsninger og tage dem med i overvejelserne om dit eget hjem nu og i fremtiden. 

Læs hele magasinet her