Foto af Lars Storr-Hansen
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Uro i verden er den nye normal – men søg ud!

Dato 09.07.25 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Foto: Maria Sattrup

Verden er blevet sværere at navigere i, men for danske arkitektvirksomheder ligger interessante udviklings- og forretningsmuligheder lige på den anden side af grænsen. I Europa.

Det er ikke just stabilitet, der præger verden anno 2025.

Ifølge internationale eksperter er det ironisk nok den eneste konstant, som man for alvor kan regne med. Eller sagt med andre ord: Usikkerhed er den nye normal, og det er den virkelighed, som danske virksomheder, herunder landets arkitektvirksomheder, skal agere i.

Med disse betingelser er det selvsagt blevet sværere at søge ud på de internationale markeder og planlægge eksportindsatser. Men den nye virkelighed betyder ikke, at man skal vende ryggen til verden og blive hjemme. Tværtimod handler det om at finde de muligheder og åbninger, som kan forfølges.

I ugens nyhedsbrev bringer vi et interview med partner og medstifter Peter Mørk fra Mork Kveiborg & Partners, som Danske Arkitektvirksomheder har indledt et samarbejde med for at kunne give råd og vejledning til medlemmer, som gerne vil i gang med at eksportere.

Et vigtigt budskab fra Peter Mørk er, at lige på den anden side af dørtrinnet til Danmark ligger et Europa, der rummer mange muligheder, som flere danske arkitektvirksomheder bør fokusere på. I den forbindelse peger han ikke mindst på vores store nabo mod syd, Tyskland, som har åbnet for enorme investeringsprogrammer. Han nævner, at flere større danske arkitektvirksomheder har fået solidt fodfæste på det tyske marked, men han nævner også, at han ser tegn på, at mindre arkitektvirksomheder nu følger efter.

Andre interessante markeder er bl.a. Østrig, Schweiz og Polen, lyder det fra Peter Mørk.

Han tror på, at den succesrige eksportoffensiv, som danske arkitektvirksomheder er lykkedes med, vil fortsætte. I 2024 nåede eksporten op på 1.004 millioner kroner, og af tallene kan man se, at væksten sker i Europa, selv om flere arkitektvirksomheder også har gjort sig stærkt gældende i USA og især Canada.

Læs mere i ”Geopolitisk uro åbner for nyemarkedsmuligheder i Europa

I Danske Arkitektvirksomheder vil vi gerne bidrage til, at succesen fortsætter og være med til at sikre, at de brohoveder, som arkitektvirksomhederne allerede har skabt i udlandet, bliver yderligere befæstet. I det arbejde spiller vi ikke blot sammen med Mork, Kveiborg & Partners, mens også med Creative Denmark, Trade Council, BLOXHUB og State of Green.

"Det særlige ved arkitektvirksomhederne er, at de er med til at markedsføre, hvad Danmark kan på arkitektur- og designområdet." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Det vil være godt for arkitektvirksomhederne, hvis de får skabt mere forretning i udlandet ved siden af den intense konkurrence om opgaverne herhjemme. Det vil også være godt for Danmark. For det særlige ved arkitektvirksomhederne er, at de er med til at markedsføre, hvad Danmark kan på arkitektur- og designområdet, og dermed er de i realiteten med til at markedsføre en vigtig del af Danmarks DNA på den internationale scene.

Alt dette glæder vi os til at arbejde videre med på den anden side af sommerferien.

Her ser vi også frem til at fortælle mere om arbejdet med at præge revisionen af bygningsreglementet, så det forhåbentlig bliver mere håndterbart i det daglige arbejde og i højere grad understøtter den grønne omstilling af byggeriet.

Vi vil også fortsat presse på, at Danmark får en ny arkitekturpolitik, der kan vise, hvordan arkitektvirksomhederne og byggebranchen kan byde ind med løsninger i forhold til store samfundsudfordringer.

Ser vi ud over Europa, får flere og flere lande en arkitekturpolitik. Senest er Norge kommet med. Den 24. juni præsenterede kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng Norges nye nationale arkitekturstrategi, som erstatter den tidligere fra 2009. Og ved den lejlighed udtalte Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og Arkitektur Norge, DOGA, disse ord:

”Endelig får vi en strategi som ser ting i sammenheng og legger føringer som faktisk kan følges opp – fra stat til kommune, og videre til alle som planlegger og bygger.”

Har du lyst til at læse mere om den norske arkitekturpolitik, kan du gøre det her i Byrummonitor: Norge har fået ny national arkitekturstrategi: »Vi føler os for første gang set som arkitekter«

Herhjemme har vi som bekendt haft flere nationale arkitekturpolitikker. I dag har vi brug for en opdateret og mere ambitiøs version, som skal følges på vej af konkret lovgivning. Det er præcis det, som en ekspertgruppe under Kulturministeriet foreslår. Og derfor er tiden også kommet til, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt følger op og baner vej for en ny national arkitekturpolitik.

God sommer! Vi er tilbage med næste udgave af nyhedsbrevet torsdag den 14. august.