
Geopolitisk uro åbner for nye markedsmuligheder i Europa
Særligt det tyske marked kan blive endnu mere attraktivt for danske arkitektvirksomheder, eftersom Tyskland står over for historisk store investeringer i blandt andet forsvar, infrastruktur og grøn omstilling.
Geopolitisk uro påvirker og ændrer i disse år markeder og forretningsmuligheder rundt i verden.
Uroen rammer også byggebranchen, hvor en række usikkerheder med relation til USA, krigen i Ukraine og den tilspidsede situation i Mellemøsten i forskellig grad forplanter sig til markederne.
I den forbindelse har Danske Arkitektvirksomheder talt med Mork Kveiborg & Partners, der rådgiver danske arkitekt- og designvirksomheder om vækst, internationalisering og strategisk udvikling.
”Den geopolitiske situation og alle de usikkerheder og risici, der er forbundet med den, medfører, at vi generelt er blevet mere europæisk orienteret. I EU ligger mange spændende forretningsmuligheder, også for danske arkitektvirksomheder,” siger partner og medstifter Peter Mørk, Mork Kveiborg & Partners.
"Den geopolitiske situation og alle de usikkerheder og risici, der er forbundet med den, medfører, at vi generelt er blevet mere europæisk orienteret." Peter Mørk, partner og medstifter, Mork Kveiborg & Partners
Stort potentiale – særligt i Tyskland
Grøn omstilling, forøgelse af forsvarsbudget og sikkerhed samt gigantiske investeringer i infrastruktur er med til at gøre EU til et ekstra interessant marked på både kort og langt sigt.
”EU er virkeligt vågnet op, og vi skal til at genåbne EU, fordi der findes mange spændende markeder rundt i unionen. Særligt kigger vi meget på Tyskland, som står over for enorme investeringer,” siger Peter Mørk.
I marts indgik et politisk flertal i Forbundsdagen med den nuværende kansler Friedrich Merz’ parti, CDU, i spidsen en historisk aftale om en lempelse af den stramme, tyske gældsbremse for at muliggøre øgede forsvarsudgifter og etableringen af en særfond på 500 milliarder euro til infrastrukturinvesteringer over de næste 10 år.
Målet er at stimulere Tysklands økonomi og styrke landets forsvarsevne som følge af de aktuelle geopolitiske udfordringer.
”Ligesom for andre brancher betyder de kommende tyske investeringer, at der ligger et kæmpe potentiale i det tyske marked for danske arkitektvirksomheder. Store, danske arkitektvirksomheder har i mange år været til stede i Tyskland, men nu ser vi også, at laget lige under de største rykker,” siger Peter Mørk.
"EU er virkeligt vågnet op, og vi skal til at genåbne EU, fordi der findes mange spændende markeder rundt i unionen. Særligt kigger vi meget på Tyskland, som står over for enorme investeringer" Peter Mørk, partner og medstifter, Mork Kveiborg & Partners
Her er Adept et godt eksempel.
For den danske arkitektvirksomhed har Tyskland vist sig som et marked med mange muligheder med byudviklingsprojektet Oberbillwerder i Hamborg som det første realiserede projekt i landet. Derefter begyndte flere tyske arkitekter at henvende sig til Adept, der brugte muligheden for at ansætte en af dem til at hjælpe tegnestuen videre ind på det tyske marked.
I dag har Adept adskillige tyske projekter på referencelisten og kontor i Hamborg – udover hovedkontoret i København.
Læs mere i ”Danske arkitektvirksomheder åbner døre for hinanden i udlandet”
Hold øje med Østrig, Schweiz og Polen
Selvom Tyskland med 83 millioner indbyggere – og dermed det folkerigeste land i EU og nummer to i Europa efter Rusland – er mest i fokus, bør danske arkitekter også holde øje med Østrig og Schweiz, hvor flere danske arkitektvirksomheder er begyndt at byde på opgaver, og hvor bæredygtigt byggeri fortsat vinder frem, fremhæver Peter Mørk.
”Og så skal vi ikke undervurdere, at der sker rigtigt meget i Polen, hvor store investeringer i et stort marked med knap 40 millioner indbyggere potentielt kan give danske arkitekter spændende opgaver,” siger Peter Mørk, der minder om, at danske arkitektvirksomheder typisk er gået ud internationalt via Norge, Sverige og Tyskland i nævnte rækkefølge.
Han bemærker samtidig, at flere danske arkitektvirksomheder er begyndt at byde på projekter i Albanien, som er kandidatland til EU. Mest kendt er Cebra, som i 2022 vandt projektkonkurrencen om at tegne et nyt, flerfunktionelt højhus på 185 meter, kaldet Mount Tirana, i Albaniens hovedstad.
Første projekt i Rumænien
Et andet sted i Europa – nærmere bestemt i Rumænien – ser man hos Keingart frem til den snarlige åbning af den danske arkitektvirksomheds første projekt i det østeuropæiske land.
Det drejer sig om et multifunktionelt idræt- og bevægelsesanlæg til breddeidræt kombineret med en rekreativ park.
”Vi blev i 2022 kontaktet af en regionspræsident i Rumænien, der havde set Atletikeksperimentariet, som er et anlæg, der kombinerer en forhindringsbane, en legeplads og et atletikanlæg ved SDU i Odense. Regionspræsidenten ville også gerne have os til at tegne et multifunktionelt anlæg i Rumænien, hvorefter vi gik i gang med projektet,” fortæller Flemming Overgaard, partner i Keingart.
Den mindre arkitektvirksomhed Keingart har specialiseret sig i idræt og bevægelse.
”Vi ser i fremtiden bestemt potentiale i flere projekter i udlandet, hvorfra vi også mærker bevågenhed.” Flemming Overgaard, partner i Keingart
Fra rumænsk side synes man, det er interessant, at Keingart kombinerer breddeidræt, bevægelse og ophold. I dette projekt, som står færdigbygget 1. august i byen Bacau, flettes en rekreativ, grøn park med store træer sammen med et atletikanlæg med en masse udfordringsbaner og foreningsfaciliteter.
”Vi har tidligere tegnet projektforslag i Canada og Portugal, og vi ser i fremtiden bestemt potentiale i flere projekter i udlandet, hvorfra vi også mærker bevågenhed,” siger Flemming Overgaard.
Europa er vigtigst for dansk arkitektureksport
Tilbage hos Mork Kveiborg & Partners har Peter Mørk positive forventninger til fortsat dansk arkitektureksport til Europa grundet den historiske udvikling og fremtidspotentiale.
En analyse fra Danske Arkitektvirksomheder viser, at dansk eksport af arkitekttjenester i 2024 genvandt sit høje niveau efter et fald i 2023. Samlet ramte eksporten i fjor 1.004 millioner kroner, hvilket var tæt på rekordåret i 2022, hvor danske arkitektvirksomheder eksporterede for 1.036 millioner kroner.
Især Europa trækker væksten.
Lavere investeringslyst i USA
Kigger vi uden for Europa, er udfordringerne vokset på det nordamerikanske marked.
”USA er et stort land, og der er selvsagt forskel på, hvordan udviklingen er i de forskellige stater, men samlet er der færre offentlige udbud. Det skyldes, at investeringskraften og -lysten ikke er, hvad den har været.”
”Samtidig er det min vurdering, at sulten efter at bruge udenlandske arkitekter heller ikke er der, hvor den var for blot få år siden. Tendensen har også ramt danske arkitektvirksomheder, som derfor generelt har fået det sværere i USA,” siger Peter Mørk.
I Canada, hvor danske arkitektvirksomheder har stået stærkt, er markedet også under forandring, erfarer Peter Mørk, der for nylig har været på endnu en forretningsrejse til det nordamerikanske land:
”Boligmarkedet har de senere år over en bred kam – ligesom i andre lande som følge af den relativt høje rente – haft det svært. Men når det er sagt, bliver danske arkitekter stadig betragtet lidt som prestige, hvilket betyder, at vi bestemt stadig har muligheder, også på det canadiske marked.”
Netop dét er SLA et lysende eksempel på. For få uger siden vandt Danmarks og Nordens største landskabsarkitektfirma endnu en stor opgave i Canada, nærmere bestemt i Toronto.
Her skal SLA stå i spidsen for at tegne et projekt på 39,6 hektar. Ookwemin Minising er Torontos nye havnebydel med boliger til flere end 15.000 personer, ligesom det enorme projekt omfatter, kontorer, butikker, skoler og meget andet.
Projektet med et honorar på et tocifret millionbeløb i canadiske dollar er den største kontrakt i SLA’s historie. Derudover har SLA flere andre store projekter i Canada i ordrebogen, hvilket giver landskabsarkitektfirmaet et solidt markedsfundament på både den korte og lange bane.
”Kigger vi udover boligsegmentet i Canada, har danske arkitektvirksomheder stadig masser af gode muligheder,” siger Peter Mørk, der nævner industri- og logistiksegmentet som et voksende segment i Canada.
Aktuelt arbejder Mork Kveiborg & Partners sammen med AK83 Arkitekter om netop et projekt inden for industri- og logistiksegmentet i Canada.