Villa Straa

Dato 02.01.23 |
Af:
Rikke Friis

Foto: Jacob Due

Nær kysten syd for Aarhus ligger et utraditionelt byggeri. Husets arkitektur er inspireret af områdets smukke klitlandskab med sand og vilde græsser og beklædt med strå både på tag og facader.

Villa Straa anvender det historiske og naturlige stråtækningsmateriale på en ny måde. De stråtækte tage har været en stor del af kulturarven i Danmark, men sommerhuset uden for Aarhus udfordrer materialet på ny, ved at arbejde med en lodret stråtækning på bygningens facader. Tækkerørene er dyrket lokalt i Danmark og kommer fra områder omkring Ringkøbing Fjord og Randers Fjord. Det biogene og fornyelige materiale er med til at sikre byggeriet en lavere CO2-udledning, og så giver det sommerhuset en levende, taktil facade, der falder naturligt ind i det omkringliggende klitlandskab. Over tid vil de tækkede overflader patinere og ændre farve til en grålig tone.

"Vi kan bruge dette tag, som repræsenterer så stærk en kulturarv, i vores tid. Det klæder facaderne, og det går godt i spænd med både træ og glas. Kombinationen løfter det og gør det elegant." Mette Nymann, LOOP Architects, 2019

Husets konstruktioner er opført i træ, og facaderne er enten beklædt med stråtækning eller egetræ. Enkelte steder er facaderne brudt med store glaspartier, der forbinder huset til en skærmet terrasse med et privat uderum og skaber udsigt til det naturskønne område ved Saksild Strand.

Foto af Villa Straa