Træhus i Tisvilde

Dato 08.12.22 |
Af:
Rikke Friis

Foto: Laura Stamer

Midt imellem høje træer og vilde græsser ligger et smukt sommerhus i Tisvilde. Byggeriet består af et hovedhus og et lille anneks, der sammen indrammer et sydvestvendt gård- og haverum. Med sommerhuset fordelt på to bygninger, opløses skalaen, og sommer- husets størrelse kan tilpasses til dem, der bruger det.

Sommerhuset i Tisvilde anvender træ fra inderst til yderst. De bærende konstruktioner er udført i massivtræ og limtræ. Facaden er beklædt med ubehandlet grantræ, som med tiden vil patinere til en lysegrå tone. Et tagudhæng beskytter husets træfacader, og som isolering er der anvendt træuldsisolering, ligesom undertag og vindspærre også er træfiberbaseret. Husets åndbare klimaskærm bidrager til et sundt og selvregulerende indeklima med naturlig ventilation. Alle rum har gulvvarme, der forsynes fra et jordvarmeanlæg. Hovedhuset er karakteriseret af et gennemgående vinduesbånd i kip, der med oplukkelige felter i alle rum giver et naturligt og effektivt luftskifte i sommermånederne. Det højtsiddende vinduesbånd fanger den lave aftensol og trækker dagslyset ind i rummene.

”Det er en stor glæde for os at være i huset, der både er smukt, velfungerende og velbygget: indeklimaet er utrolig behageligt, husets dimensioner er perfekte og træet formerne farverne og lyset spiller så smukt sammen” Marianne Højland, bygherre 

Huset er indpasset nænsomt på grunden, og med træ som det primære materiale falder det naturligt ind i omgivelserne. De store eksisterende træer er bevaret, og haven fremstår vild, så den passer til de omkringliggende skov- og engområder.

Træhus i Tisvilde, OS Arkitekter