Tåsinge Plads

Opdateret 27.07.22 |
Af:
Signe Moeslund Mains

Foto: Steven Achiam

Klimatilpasning i verdensklasse. Med direkte inspiration fra bl.a. Tåsinge Plads står New York City til at spare 4 mia. kr. ved at inkorporere lignende klimatilpasningsstrategier.

Tåsinge Plads er Københavns første klimatilpassede byrum, og som en del af Klimakvarter Østerbro har det skabt international fokus på de danske visioner og klimastrategier. Projektet, der bliver evalueret på forskningsniveau, viser hvordan vi gennem bedre byrum fremtidssikrer vores fællesarealer.

"Hvis vi i Københavns Kommune skulle kloakere os ud af skybrudsproblemet, ville det koste op mod 25 mia. kr. Nu satser vi i stedet på væsentligt smukkere blå og grønne løsninger, der vil koste 6-7 mia. kr. over de næste ca. 15 år", Morten Kabell, tidl. Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune

Tåsinge Plads fungerer som en grøn oase i byen og et socialt mødested for lokalsamfundet, mens der under overfladen håndteres store mængder regnvand. Hvad der tidligere var 1.000 m2 ubenyttet asfalt er nu blevet til fælles bynatur - en ‘vild’ oase, der understøtter biodiversitet og samtidig tilbageholder og opsamler regnvand fra områdets veje og tage.

Pladsens byrum byder op til aktivitet, leg og læring. Skulpturelle vandparasoller og dråber står som områdets vartegn, og vandet kan pumpes ud på overfladen og bruges til leg, hvorefter det siver ud i de omkringliggende grønne arealer.

Tåsinge Plads, GHB Landskabsarkitekter. Foto: Steven Achiam