RAMBØLL HEAD OFFICE

Opdateret 27.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: MIKKELSEN Arkitekter

I august 2010 flyttede den danske virksomhed for rådgivende ingeniører, designere og management konsulenter, Rambøll, ind i deres nye hovedkontor i Københavns sydlige bydel Ørestad. Rambøll Head Office afspejler de kerneværdier, som virksomheden står for; der er fokus på miljømæssig ansvarlighed, et minimalt energiforbrug og samarbejde på tværs af afdelinger og ekspertiser. Domicilet er tegnet af MIKKELSEN Arkitekter.

”The building is engineered with an holistic approach leading to long-term and creative results, reducing CO2 emission and integrating responsible climate friendly solutions. With reduction of energy through optimal daylight solutions, district heating and ground water cooling, reducing cooling needs by up to 85%, the building will have a low consumption of energy.”
WAN AWARDS 2010, World Architecture News

ENERGIEFFEKTIVITET & KLIMATILPASNING

I designet af Rambøll Head Office har der været et særligt fokus på at integrere tekniske og bæredygtige strategier i den arkitektoniske helhed. Af bygningens mange bæredygtige løsninger kan bl.a. nævnes bygningens grundvandskøleanlæg, der nedsætter kølebehovet med 85%. Derudover opsamles regnvand op til toiletskyl og bygningens belysning reguleres efter styrken af dagslyset for at mindske behovet for elektrisk lys; en dobbelt glasfacade mod motorvejen reducerer støj og giver ekstra isolering; affaldssortering sikrer affald til biogasproduktion, og et ventilationssystem i bygningens atrium genbruger varmen i luften om vinteren. Alle udendørsmøbler er desuden 100% genbrug. 

BRANDING

Rambøll Head Office er med sine klimatilpassede løsninger og innovative arkitektur med til at styrke Rambøll's brand udadtil. Ved at slå på fremsynethed og innovation, åbne interaktioner og styrket vidensdeling, afspejler bygningen mange af Rambølls kerneværdier. Rambøll Head Office har fået meget national og international opmærksomhed, bl.a. i forbindelse med World Architecture News Award i 2010, hvor bygningen blev fremhævet for at være særlig helhedsorienteret, åben og fleksibel. Både virksomheder, politikere og studerende har besøger desuden virksomheden, for at få indblik i ’fremtidens arbejdsplads’: et grønt og energieffektivt kontorbyggeri med et dynamiske og åbent arbejdsmiljø.

"Vores bygning afspejler mange af de ekspertiser, vi har her i huset. Der er fokus på bæredygtighed – herunder et lavt energiforbrug – men også på, at huset skal fungere optimalt i det daglige og opfordre til, at der bliver arbejdet sammen på kryds af afdelinger og ekspertiser."
Lars Ostenfeld Riemann, Markedsdirektør for byggeri, Rambøll Gruppen.

Rambøll Head Office, MIKKELSEN Arkitekter. Foto: MIKKELSEN Arkitekter

OM PROJEKTET

Rambøll Head Office er et af de største og mest ambitiøse bæredygtige danske domicilbyggerier. Huset er 40.000 m2 og udgør de dynamiske rammer om bl.a. 1600 ingeniørers arbejdsliv. Domicilet er designet til at understøtte virksomhedens visioner om udvikling, samarbejde og vidensdeling, omsat i et arkitektonisk hovedgreb, der er inspireret af Barcelonas livlige handelsstrøg, ’La Rambla’. Bygningens atrium samler hele huset både horisontalt og vertikalt via indskudte dæk og balkoner, hvor der er lagt vægt på at skabe klare overgange fra fællesarealer, til de roligere kontorområder. Medarbejderne sidder her tilbagetrukket fra husets aktive kerne, placeret ved facaderne, alle med udsigt og dagslys.
Udformningen af Rambøll Head Office styrker interaktionen mellem husets aktiviteter og Ørestaden udenfor. Forbipasserende kan følge livet i huset gennem den 13.000 m2 store glasfacade, der indhyller bygningen og præsenterer Rambøll, som en åben og aktiv virksomhed, samtidig med, at virksomhedens medarbejdere har fordel af den tætte visuelle kontakt med bydelens liv og aktivitet.

Læs mere om Rambøll Head Office på MIKKELSEN Arkitekter's hjemmeside