Møde med centrale politikere om cirkulær økonomi

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Lene Espersen

Spændende møde om cirkulær økonomi, hvor direktør Lene Espersen fra Danske Arkitektvirksomheder mødtes med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt Anders Lendager fra Lendager Group og Kasper Guldager fra GXN i Copenhagen Towers.

Mandag den 21. november mødes jeg med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Folketingets miljøudvalg, en række embedsmænd fra departement og styrelse, hvor vi fik en rundvisning i Copenhagen Towers II af Anders Lendager, der har indrettet dele af interiøret i tårnene i Ørestaden med cirkulære materialer.

Anders Lendager fortalte om processen med genbrug af over 60 pct. af beton til gulvet, om 90’er træ og vinduesrammer der nu udgør en 60 meter høj trævæg i foyeren, om brugen af gamle bildæk som bløde gulve og om kulfibersejl fra Americas Cup der bruges til afdækning af ventilationsanlæggene.

Det er jo næsten for godt til at være sandt, men det ER sandt, at man kan indrette en moderne konferencebygning i genbrugsmateriale, der både fylder fornemt på CO2 regnskabet, er en fryd for øjet og så ovenikøbet ikke koster en krone mere, end hvis man havde valgt nye materialer.

Efter rundvisningen gav Anders Lendager, Kasper Guldager og jeg hvert et oplæg om de store forretningsmuligheder, der ligger i at bruge den cirkulære økonomi. Konkret foreslog vi politikerne, at man arbejder videre med følgende punkter der kan supplere det regeringsnedsatte advisory board om cirkulær økonomi ( hvor Kasper Guldager sidder) ;

  1. Etablering af forsøgsordninger i udvalgte kommuner med udbud med cirkulær økonomi ( krav om xx pct cirkulære materialer og /eller lokale arbejdspladser)
  2. Etablering af forsøg hvor dele af nedrivningspuljen reserveres til kommuner der benytter cirkulær økonomi
  3. Påbegyndelse af en frivillige genanvendelsesmærkning ( med inspiration i den frivillige energimærkningsordning )
  4. Påbegyndelse af en ressourcekortlægning og understøttelse af en smartere fraktionering af affald, så det kan upcycles efter advisory boards anbefalinger foreligger

Vi arbejder videre i Danske Arkitektvirksomheder med såvel embedsmænd og politikere. Det var dejligt forfriskende at opleve ”blokpolitikkens død” og høre begge sider af folketingssalen se positivt på, hvor meget cirkulær økonomi kan flytte for Danmark, og verden.