Foto af Henrik Garver og Lars Storr-Hansen
Der er glæde hos både Danske Arkitektvirksomheder og FRI over det nye fælles kodeks. Nu skal det bare ud og bruges i følge de to direktører. Fra venstre Henrik Garver (FRI) og Lars Storr-Hansen (Danske Arkitektvirksomheder)

Nu skal nyt fælles kodeks bruges

Dato 11.01.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder og Henrik Garver, adm. direktør i FRI

Foto: Mikal Schlosser

Vi tager et vigtigt skridt frem, når Danske Arkitektvirksomheder og Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, nu i fællesskab kan lancere et kodeks, der skal sikre en mere fair og effektiv tilrettelæggelse af udbud og konkurrencer.

Hovedformålet er at dæmme op for en række af de faktorer, der medvirker til at aftalevilkårene i byggesager kan blive stærkt urimelige – til alle parters ulempe. Der må og skal være en proportionalitet mellem de krav, der stilles til ansøgere/tilbudsgivere, og den konkrete opgave. Det er afgørende, at vi begrænser transaktionsomkostningerne i udbud, ved at undgå fravigelser fra ABR og urimelige forsikringskrav. Det fælles kodeks gør også op med, at der i årevis været alt for mange eksempler på, at arkitekter og ingeniører har skullet fremlægge urimeligt omfangsrige og detaljerede oplæg i tilbudsfasen.

Mange er i sidste ende kommet til at sidde tilbage med høje transaktionsomkostninger. Uden at have vundet opgaven.

"Der må og skal være en proportionalitet mellem de krav, der stilles til ansøgere/tilbudsgivere, og den konkrete opgave." Lars Storr-Hansen og Henrik Garver

Vi håber, at det bliver et stykke historie, vi snart kan se tilbage på. I bakspejlet.

Bestyrelserne i FRI og Danske Arkitektvirksomheders har vedtaget kodekset, og det sender et klart og tydeligt signal til alle medlemsvirksomheder om at leve op til intentionerne i det nye dokument. Medlemmerne af FRI og Danske Arkitektvirksomheders er ofte også bygherrerådgivere ved tilrettelæggelse af udbud og konkurrencer. Det er vigtigt, at vores egne bygherrerådgivere fremadrettet medvirker til at skabe en mere rimelig og ordentlig praksis.

Det bliver selvsagt også vigtigt at få bygherrer og advokater til at følge det nye kodeks, så det for alvor kan være med til at bane vej for bedre samarbejde i branchen og sikre et nyt afsæt for den innovation, vi får hårdt brug for i fremtiden.

Det sidste bliver ikke mindst afgørende, når vi i de kommende år skal udvikle nye løsninger for at komme i mål med den nødvendige grønne omstilling, hvor arkitekter og ingeniører kommer til at spille en afgørende rolle i forhold til at mindske vores aftryk på miljø og klima. Netop denne transformation arbejder både FRI og Danske Arkitektvirksomheder målrettet for.

I den kommende tid vil vi fokusere på at få det fælles kodeks til at leve ude i virkeligheden. Vores håb er, at det kan medvirke til et nødvendigt skifte, hvor mistillid i højere grad erstattes af tillid og samarbejde.

Læs pressemeddelelse om kodeks

Kodeks til begrænsning af transaktionsomkostninger