Netto Bygholm Bakker

Dato 12.12.22 |
Af:
Rikke Friis

Foto: Julian Weyer

I 2020 fik Bygholm Bakker i Horsens en helt særlig Netto. Med en lang række klimavenlige tiltag udleder butikken hele 65 % mindre CO2 end traditionelle dagligvarebutikker. Butikken er den første af sin slags i et nyt koncept med fokus på miljøvenlige løsninger, godt indeklima og arkitektonisk kvalitet - til glæde for både kunder og medarbejdere.

For at minimere miljøpåvirkningen og skabe et varmt og organisk udtryk, er Netto i Bygholm Bakker primært opført i træ. Udefra bliver besøgende mødt af et indgangsparti indrammet af nordisk fyrretræ, mens facaderne er opbygget af træelementer beklædt med skærmtegl. Et stort glasparti ved indgangen trækker dagslys ind i butikken og skaber indkig til trækonstruktionen i loftet. For at sikre, at træet senere kan genanvendes, er bygningselementer og samlinger designet, så de kan adskilles efter byggeriets levetid.

"Vi vil gerne have, at vores kunder synes, det er rart at handle i vores butikker. Sammen med C.F. Møller har vi brugt mange ressourcer på at udtænke, hvordan vi kan skabe den oplevelse og samtidig sætte en ny standard for, hvordan vi bygger og driver vores butikker på en meget mere klimavenlig måde." Michael Løve, tidl. direktør i Netto, 2020

Det er ikke kun valget af træ som det primære materiale, der er grund til den lave klimapåvirkning og har resulteret i en flot DGNB Guld certificering af byggeriet. Landskabet omkring den nye Netto styrker biodiversiteten med varieret og lokal vegetation. Et sedumtag hjælper med at regulere temperaturen ved at holde på varmen om vinteren og sørge for en naturlig nedkøling om sommeren. Solceller og et særligt energianlæg har desuden sikret den moderne butik et energiforbrug som er hele 40 % lavere end i traditionelle dagligvarebutikker.

Netto Bygholm Bakker, C.F. Møller Architects