Musholm Feriecenter

Opdateret 27.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: AART architects

Det udvidede Musholm viser, hvordan arkitektur ved at skabe plads til forskelle, i stedet for at udligne forskelle, kan højne livskvaliteten for mennesker med handicap. Med sin socialt innovative arkitektur sætter ferie- og sportscentret en ny dagsorden i en væsentlig samfundsdebat. Bag det nytænkende tilgængelighedsdesign står AART architects i samarbejde med Keingart.

"Musholm er banebrydende og unik på flere måder og måske det eneste byggeri i Norden, der på naturlig og smuk vis formår at integrere tilgængelighedskravene gnidningsløst i arkitekturen. Her findes et sjældent byggeri, der gør en dyd ud af at skabe smukke rum for alle og nye fysiske muligheder for bevægelseshæmmede, uden at skilte med det.”
Slagelse Kommunes Bygningspræmiering 2015

TILGÆNGELIGHED & TURISME

Ved at differentiere oplevelsen af tilgængelighed, udfordrer Musholm den traditionelle opfattelse af, hvad tilgængelig arkitektur er. Centeret viser, at tilgængelige løsninger sagtens kan tilføje nye kvaliteter til oplevelsen af bygninger og byrum. Sports- og feriecenteret har været en stor succes siden åbningen i efteråret 2015, som bl.a. kommer til udtryk gennem flotte besøgstal og mange positive tilbagemeldinger fra centerets brugere.

”Normalt har jeg en hjælper med mig overalt. Her i centret kan han bare sætte mig af ved hovedindgangen og lave noget andet. Der er ingen trin eller døre, jeg ikke kan åbne. Det er stort at have den frihed. Og nu kan jeg endda også dyrke min sport her på grund af hallen.”
Gæst, 27-årig kørestolsbruger, Jyllands-Posten 3. oktober 2015

Det udvidede Musholm er et bevis på, hvordan arkitektur kan gøre en social forskel samtidig med at skabe økonomisk udvikling for en region. Med sin nye multihal og ferieboliger er Musholm blevet et sted for både familier og store sportsevents, og Visit-Vestsjælland forventer, at ferie- og sportscentret vil løfte den internationale turisme i regionen med ca. 10 procent. Det svarer til en estimeret vækst i turismeomsætningen på 35 millioner kroner om året og betyder, at udvidelsen efter blot tre år vil have betalt sig selv tilbage.

BRANDING

Musholm styrker fortællingen om Muskelsvindfonden, som en fremsynet handicaporganisation. Centeret er både kåret til verdens mest universelle byggeri af The International Association of Universal Design og fremhævet verden over, som et nybrud inden for tilgængelig arkitektur, fra den danske pavillon under OL i Rio de Janeiro i 2016 til Den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig samme år. Alene det første år efter indvielsen er projektet ifølge Infomedia omtalt mere end 400 gange i danske medier, hvilket svarer til en annonceværdi på mere end 5.000.000 kroner.

Musholm Feriecenter, AART architects. Foto: Muskelsvindfonden, Søren Holm.

OM PROJEKTET

Ved Storebælt i Korsør ligger Musholm Feriecenter, der er anerkendt som verdens mest tilgængelige ferie- og sportscenter for mennesker med handicap. Centeret blev fra 2014-2015 udbygget med tanken om at skabe ideelle rammer for sportsudøvelse og berigende oplevelser i naturen for mennesker med og uden handicap. Selve udbygningen af centeret fordeler sig i to afsnit, herunder en stor multihal med tilhørende fællesfunktioner, som café, konferencefaciliteter og foyer, samt 24 ferieboliger. Multihallen ligger i hjertet af centeret med livet og aktiviteterne placeret omkring, som ringe i vandet, orienteret ud mod ferieboligerne. Udbygningen har givet Musholm en levende ramme med rige muligheder for bevægelse og fællesskab. Bygget i beton og beklædt med zink og cedertræ, indpasser både multihal og ferieboliger sig det naturskønne landskab og går i dialog med de eksisterende ferieboliger fra 1998. Ferie- og sportscenteret tilbyder mange aktivitetsmuligheder, såsom klatrevæg og svævebane tilpasset mennesker i kørestol, og en 'sky lounge' findes på toppen af centeret med en storslået udsigt over bugten og Storebæltsbroen.

Læs mere om projektet på AART architects hjemmeside