Tegning af hus med have på taget. Af Philip Ytournel / Politiken

Lad os sammen skabe et nyt grønt energieventyr

Opdateret 23.05.19 |
Af:
Karen Sejr

Illustration: Philip Ytournel / Politiken.

Danske Arkitektvirksomheder’s direktør Lene Espersen og 14 andre ledere af virksomheder, erhvervsorganisationer, fagforbund og ngo’er i byggebranchen står bag en samlet appel til politikerne: Vi skal have grønne boliger, og det må den kommende regering hjælpe med. Læs et uddrag af debatindlægget fra Politiken herunder.

Klimadebatten handler ofte om kød, flyrejser og elbiler, men vi glemmer alt for ofte de andre muligheder for grøn omstilling. Vores boliger og bygninger bør indgå i klimaindsatsen, og i takt med et kommende Folketingsvalg, håber vi på handling bag de mange løfter.

I Danmark bruger vi ikke den energi, vi producerer, tilstrækkelig klogt. Et af de centrale områder, hvor vi bør sætte ind, er i bygningsmassen, hvor al for megen energi siver ud, fordi vi ikke foretager de nødvendige grønne forbedringer.

I Danmark har vi over 2 millioner bygninger: mere end 1 million parcelhuse og hundredtusinder af etageejendomme, kontorbygninger, fabrikker, skoler, børnehaver og plejehjem.

"Mere grøn logik i klimaindsatsen, og et ønske til den kommende regering om at gøre vores boliger og bygninger klimavenlige."

På tværs af virksomheder, erhvervsorganisationer, fagforbund og ngo’er efterlyses mere grøn logik i klimaindsatsen, og et ønske til den kommende regering om at gøre vores boliger og bygninger klimavenlige.

Handling, NU!

Vidste du eksempelvis, at vores samlede bygningsmasse står for ca. 35 procent af det danske energiforbrug og 20 procent af CO2-udledningen? Det går derfor ikke, at vi fortsat ignorerer bygningsmassen, som et centralt omdrejningspunkt for vores allesammens klimaindsats.

Der mangler handling bag de pæne erklæringer, gode intentioner og uindfriede løfter, for udviklingen sker ikke af sig selv.

Et Folketingsvalg står for døren, og af den kommende regering ønsker vi:

  • At politikerne definerer langsigtede målsætninger for energieffektiviseringen 
  • En ambitiøs renoveringsstrategi, der går på tværs af alle sektorer 
  • At energimærkningen gøres obligatorisk for alle boliger med passende lang indfasning 
  • En ny og forbedret energispareordning

Uanset hvilken regering vi får, ønsker vi at de folkevalgte politikere tager ansvar og inkluderer vores bygninger og boliger i klimaindsatsen.

Debatindlægget er underskrevet af: Henrik L. Bang, Bygherreforeningen; Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri; Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder; Thomas Damkjær Petersen, Ingeniørforeningen IDA; Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører; Lars Autrup, Akademisk Arkitektforening; Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme; Gert Johansen, Konstruktørforeningen; Simon O. Rasmussen, Tekniq Arbejdsgiverne; Claus Ekman, Det Økologiske Råd; Peter Rathje, Project Zero; Martin Manthorpe, NCC A/S; Katrine Bjerre M. Eriksen, SYNERGI; Gunde Odgaard, BAT-Kartellet; Ejner K. Holst, Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Læs hele debatindlægget i Politiken

Hvis du er interesseret i at debattere grøn omstilling i byggeriet, så holder vi vælgermøde den 28. maj, hvor Socialdemokratiets Mette Reissmann og Venstres Jan E. Jørgensen deltager.

Læs mere her