Foto af Karina Søgaard

KSARK: Bæredygtighed er en dannelsesrejse, der aldrig slutter

Dato 18.01.23 |
Af:
Signe Daugaard

Foto: Bjarke Ørsted

For arkitekt Karina Søgaard handler det om, at vi ikke må blive statiske og tage de samme valg igen og igen i byggeriet. Vi kan ikke gøre, som vi plejer og så forvente et nyt resultat. Grøn omstilling er en fælles dannelsesrejse, hvor vi flytter den måde, vi gør tingene på for at opnå nye grønnere byggerier.

Karina Søgaard er arkitekt og har siden 2019 drevet solovirksomheden KSARK, der specialiserer sig i at tegne og udvikle boligprojekter. Hendes vision er at kunne forene god arkitektur og natur på en måde, der er til gavn for både mennesker og natur, og hvor det fælles mål er at bygge bæredygtigt.

"Mit bedste råd til andre arkitekter for at tage et skridt imod den grønne omstilling, det er at sætte et "hvorfor" foran alt det, vi normalt gør, smide "plejer" på porten for at stoppe op og tænke, kan vi gøre det på en anden måde?" Karina Søgaard, arkitekt og indehaver af KSARK

Karinas tilgang er, at bæredygtighed skal forstås som en rejse, der aldrig bliver færdig, fordi vi hele tiden bliver klogere:

“Dét, der er bæredygtigt nu, viser sig måske ikke at være det i fremtiden. Der er ikke nogen, der har fundet et endegyldigt svar, som kan bruges til enhver byggesag, og derfor er det enormt vigtigt, at vi har et fælles sprog, hvor vi eksempelvis kan italesætte byggematerialers livscyklus. Hvor kommer de fra? Er de transporteret langt? Hvordan fungerer de i byggeriet? Og hvad sker der, når det ikke længere skal være en del af bygningen?”

Karina arbejder fokuseret med materialevalg i hendes arkitektvirke og forsøger så vidt muligt at bruge de mest klimavenlige materialer, der er tilgængelige lige nu. Ifølge Karina Søgaard, er det vigtigste klimahensyn, vi kan tage, når vi skal bygge nyt, at gøre det så godt som overhovedet muligt. Nogle klimahensyn vil være udgiftsneutrale, nogle vil være fordyrende, men Karina Søgaard er sikker på, at det klimavenlige valg, uanset, vil være den billigste løsning for fremtiden.

For Karina er bæredygtighed et princip om at leve på en måde, hvor vi er bevidste om det globale økologiske kredsløb, vi indgår i og tage vare på jordens ikke-fornybare ressourcer.