Knudrisrækkerne

Dato 12.12.22 |
Af:
Rikke Friis

Foto: Sweco Danmark

Et nyt boligbyggeri med fem etagers trækonstruktion er nu Aarhus’ højeste almene træhus. Byggeriet udfordrer den traditionelle almene bolig og indeholder 89 lejligheder med dobbelthøje rum og anderledes planløsninger.

For at minimere ressourceforbruget er materialer fra et eksisterende byggeri på grunden blevet upcyclet og genanvendt til Knudrisrækkerne. Det ses blandt andet på nogle af byggeriets facader, som er beklædt med plader fra gamle aluminiumslofter, og ved at flere af de gamle vinduer har fået nyt liv. To af de store CO2-syndere fra det eksisterende har dermed fået forlænget sin levetid med en plads i det moderne nybyggeri. Derudover er bygningens bærende konstruktion opført i træ, ligesom en del af facaden er beklædt med træelementer, for at opnå et klimavenligt boligbyggeri med et lavt CO2-aftryk.

"Med det unikke træ-byhus viser vi, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge en bæredygtig og nyskabende ramme om en almen boligafdelings fællesskab. Et hus der både opføres og lever med et minimalt klimaaftryk og samtidig har et organisk og markant arkitektonisk udtryk. Et hus der tager ansvar!" Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus, 2019

Lejlighederne i Knudrisgade er forskellige for at sikre en varieret beboersammensætning. Bebyggelsen indeholder både veldisponerede familieboliger, rækkehuse og penthouselejligheder med udsigt ud over byen. Fællesskab blandt beboerne har været et vigtigt designparameter, og der er derfor skabt plads til, at beboerne kan mødes rundt omkring i huset – blandt andet i en fælles taghave og i to store grønne haverum på gårdsiden.

Knudrisrækkerne, Sweco og Vega