Ekspert: Forbliv nysgerrig

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Arkitektvirksomheder skal omstille sig til en ny verden, hvor teknologi fører an. Det betyder, at de skal se på deres kompetencer med nye briller, mener Anders Hvid fra virksomheden Dare Disrupt. 

Når disruption rammer, og man som virksomhed bliver skubbet af banen, så er det fordi, der er kommet et andet produkt, der er godt nok - og som kan noget andet. Derfor er det relevant som virksomhed at se på, hvordan man kan bruge sine egne kompetencer anderledes ved hjælp af teknologien. 

“Hvem designer den virtuelle verden? Hvem designer de byer, huse og områder, du ser i et videospil? Det handler om, at man tør tale og samarbejde med mennesker, du ikke normalt ville tale med. Vi tænker i siloer, og arkitekter vil ofte netværke med andre arkitekter. Man skal turde starte den rejse det er at gentænke ens kompetencer i nye sammenhænge,” siger Anders Hvid, der er co-founder og direktør i virksomheden Dare Disrupt.

Det gode råd ifølge Anders Hvid handler derfor også om at holde sig på tæerne. “Hvis du som virksomhed ønsker at forblive relevant, så skal du forblive nysgerrig,” siger Anders Hvid.

“At være virksomhed i denne tid kan være skræmmende, fordi ens eksistensgrundlag kan blive fjernet, men det er også en helt unik tid. Der er masser af mening og penge at hente, hvis man tør åbne sig op,” siger Anders Hvid. 

Gentænk din forretning

Vi overvurderer teknologien på kort sigt, og undervurderer den på lang sigt. Vi skal forstå dynamikkerne bag nye teknologier, så man kan gentænke sin forretning, så den passer ind i den nye verdensorden. 

“Den digitalisering vi oplever nu med fx kunstig intelligens og beregninger, der kan laves automatisk, overflødiggør vores arbejde. Det betyder, at den måde vi tjener penge på, vil blive undergravet. Dét, vi skal tjene penge på, er vores ideer,” siger Anders Hvid.

Ulempen ved at lade stå til er til at få øje på ifølge Anders Hvid. “Som virksomhed tager du en stor risiko ved bare at se til. Værdikæden forandres eller falder bort, og så dør man med den.”

Mindre virksomheder kan også være med

I arkitektbranchen er landskabet broget, og ud af Danske Arkitektvirksomheders medlemsskare er der mange mindre virksomheder, men det er ikke hindring for at nytænkning. 

“Ulempen er altid, at virksomhederne ikke synes, de har tid til at møde nye mennesker eller danne anderledes partnerskaber, men samtidig er det super nemt for de mindre virksomheder. En enkelt mand / kvinde har nemmere ved at flytte sig end en stor koncern,” mener Anders Hvid. 

Fordelene ved at omfavne udviklingen og trække sine kompetencer ind i en ny branche åbner en verden af muligheder. Muligheder som vi tror og håber, at danske arkitektvirksomheder vil være med til at gribe.

“At være virksomhed i denne tid kan være skræmmende, fordi ens eksistensgrundlag kan blive fjernet, men det er også en helt unik tid. Der er masser af mening og penge at hente, hvis man tør åbne sig op,” siger Anders Hvid.