Effektmålinger giver indsigt

Opdateret 29.11.18 |
Af:
Signe Moeslund Mains og Karen Sejr

Foto: Peter Nørby

Henning Larsen Architects arbejder med effektmålinger indenfor bymiljø, indeklima og energi. Målinger og simulering giver virksomheden indblik i designmæssige udfordringer og potentialer, som arkitekturen skal forløse.

Henning Larsen Architects kombinerer arkitektfaglighed med miljøteknisk ekspertise. Koblingen mellem ingeniør- og arkitektkundskaber er med til at differentiere tegnestuen, udvide virksomhedens brand og styrke dens troværdighed som strategisk rådgiver.

I forbindelse med udgivelsen af vores værktøjskasse, publikationen ”ARKITEKT – dokumentér din værdiskabelse”, har vi talt med en række medlemmer om, hvorfor det er vigtigt at dokumentere arkitekturens værdi.

Vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi kan dokumentere, at vi når de mål, vi har sat os for. Ellers bliver vi blot postulater, som ’jeg synes’ eller ’jeg tror’. At dokumentere, hvad man ved, er essentielt, især når det kan omregnes til kroner og øre”. Signe Kongebro, Henning Larsen Architects

Et af de medlemmer vi har forhørt os hos, er Henning Larsen Architects. Om dokumentation af arkitekturens værdi siger Signe Kongebro, partner og Head of Sustainability Research:

Vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi kan dokumentere, at vi når de mål, vi har sat os for. Ellers bliver vi blot postulater, som ’jeg synes’ eller ’jeg tror’. At dokumentere, hvad man ved, er essentielt, især når det kan omregnes til kroner og øre”.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Foto af Frederiksbjerg Skole af Henning Larsen Architects
I det tidlige designarbejde har Henning Larsen Architects brugt simuleringer til at udfordre samspillet mellem lys og læring på Frederiksbjerg Skole. Efter bygningen er taget i brug, har målinger og observationer på stedet vist, at lysdesignet har positiv effekt på elevernes adfærd og læring.

Ekstern værdi

Løbende teknisk dokumentation i designfasen hjælper Henning Larsen Architects og bygherrerne med at kunne tage kvalificerede beslutninger, som styrker funktionalitet og miljømæssige helhedsværdier. Den målbare miljømæssige performance, som Henning Larsen Architects kan dokumentere, er et stærkt branding parameter for virksomhedens kunder. 

Jakob Strømann-Andersen, partner og Head of Sustainability Engineering hos Henning Larsen Architects, er ikke i tvivl om hvilke værdier der tilføres i deres relationer til bygherrer og samarbejdspartnere:

”Det er en tværfaglig døråbner at kunne kvantificere ting. Vi laver en aftale med bygherren meget tidligt og sætter nogle effektmål op, som vi kan holde hinanden op på. Målene giver et bredere ejerskab gennem processen og etablere et fælles sprog hele vejen i gennem”.

De gode cases findes der mange af. Dem finder du her.

Hvis du gerne vil i gang med at dokumentere din værdiskabelse gennem analyser og målinger, så har vi samlet en række metoder i publikationen: ARKITEKT - dokumentér din værdiskabelse".

Læs mere