Foto fra Aarhus

Byggeriet er trods lav aktivitet på vej mod bedre tider

Dato 09.01.24 |
Af:
Sebastian Kaldahl

PRESSEMEDDELELSE: En ny analyse fra Danske Arkitektvirksomheder viser, at konjunktursituationen for branchen er i bedring efter et par turbulente år.

Danske Arkitektvirksomheders konjunkturindikator er på -10, hvilket dog stadig er et stykke fra et normalt aktivitetsniveau, hvilket svarer til en indikatorværdi på 0.

Administrerende direktør i Danske Arkitektvirk-somheder, Lars Storr-Hansen, glæder sig over, at branchen økonomiske situation er i bedring i forhold til samme tid sidste år, men byggebranchen som helhed går stadig 2024 i møde med mere usikkerhed, end vi har set i lang tid.

"Vi står i en situation, hvor høje renter har holdt påbegyndelsen af nyt byggeri i et jerngreb. Arkitektvirksomhederne er en af de første aktører, som bliver ramt, men de er også blandt de første, der mærker, når det går bedre, og pessimismen er aftaget en del på det seneste", siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

"De seneste år har samtidig lært os, at meget kan ske på kort tid, så selvom renterne ser ud til at falde lige nu, kan pludselige udfordringer langt væk fra Danmarks grænser ramme os hårdt" Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder

"Der er mange spændende projekter, der ikke har kunnet realiseres med de høje renter, og som bliver mere rentable i takt med, at renten måtte falde. I den forbindelse er det vigtig, at politikerne laver nogle rammer for byggebranchen, der kommer til at pege i retning af mere renovering og transformation og mindre nybyggeri. Det kan fx være ved at gøre det sværere at dyrke den danske nationalsport ”riv ned og byg nyt” og lettere at genbruge og genanvende", siger Lars Storr-Hansen.

"Selvom aktiviteten ser bedre ud til indgangen af 2024 end 2023, så vil det hul i aktiviteten, som de høje renter har skabt, være at finde i branchen i et langt stykke tid endnu. De seneste år har samtidig lært os, at meget kan ske på kort tid, så selvom renterne ser ud til at falde lige nu, kan pludselige udfordringer langt væk fra Danmarks grænser ramme os hårdt", siger Lars Storr-Hansen.

Se og download hele analysen nederst på siden.

Illustration fra analyse
Analyse: Byggeriet er trods lav aktivitet på vej mod bedre tider