Byager Vænge

Dato 02.10.20 |
Af:
Sacha Mortensen

Foto: CREO Arkitekter

Klassiske teglstenshuse der har været igennem en omfattende forvandling, hvor resultatet er et bedre indeklima, mere dagslys, nye energioptimerede boliger og en større fællesskabsfølelse.

Visionen for Byager Vænge har været at genskabe nogle af de gode værdier fra den oprindelige arkitektur og samtidig at øge ”bo-kvaliteten” i nye energioptimerede og tidssvarende boliger. Bebyggelsen er en klassisk gårdhusbebyggelse fra 1970’erne og blev oprindeligt opført med flade tage. Ved en renovering i 90’erne blev de skiftet ud med tage med hældning, der har skabt store udfordringer for indeklimaet. Med etablering af nye flade tage har beboerne fået mere dagslys og et langt bedre indeklima.

"Vi har fået nogle boliger, der er bedre isoleret, og derved sparer vi penge på varmeregningen. Vi kan også mærke, at vi har sparet på el over vinterhalvåret, da vi har fået ovenlys og dermed mere lys i stuen og mindre behov for elektrisk lys," Jørgen Hjersted, beboer i Byager Vænge

Byager Vænge er energirenoveret efter BR 2015 Lavenergiklasse 2. Krav til brand og tilgængelighed er optimeret. Beboere og byggeudvalg er løbende kommet med input til processen, hvilket har været med til at sætte gang i positive relationer imellem beboerne og styrket fællesskabsfølelsen i bebyggelsen. Om processen og renoveringen siger Jørgen Hjersted, beboer i Byager Vænge: ”Det at have været igennem denne renovering af vores boliger har skabt større fællesskabsfølelse mellem os naboer. Vi har haft noget at være fælles om, når det ikke altid har været let at være i den undtagelsestilstand, som det unægteligt er at være genhuset og komme hjem til et byggeri, der forsat er i gang med øvrige etaper.”

Byager Vænge.