Foto fra aarsmoedet

BoligArkitekter: Flot fremmøde til Årsmøde

Dato 07.10.22 |
Af:
Karen Sejr

Godt halvdelen af alle medlemmer i Danske BoligArkitekter havde fundet vej til Årsmøde i Odense i starten af september. Her blev der bl.a. præsenteret og diskuteret kernefortælling, klimakrav i byggeriet, nyt website samt muligheder for udvikling af ordningen.

Baseret på Realdanias og Danske Arkitektvirksomheders bevilling for perioden 2022-2026 har følgegruppe og sekretariat arbejdet med en struktur der skal imødekomme de mål som blev sat for bevillingen, nemlig at såvel medlemsindtægter som antal brugere skal stige kraftigt.

Det er blevet til visionen ”Det foretrukne inspirationsunivers, når byggedrømme skal gøres til virkelighed”, som vil være pejlemærket, når vi skal udvikle ordningen. Helt kort skal der både tiltrækkes og fastholdes boligejere og arkitekter. Eksempler på initiativer blev præsenteret af følgegruppen, men nye kommer til løbende.

Hvad kernefortællingen angår, så har vi brugt Urgent Agency til at hjælpe med dette. Her skal fremhæves et særligt afsnit:

”Det at bygge boliger er en særlig disciplin. Den kræver overblik og indsigt, empati og myndighed. Som medlem af Danske BoligArkitekter står du på skuldrene af de store mestre og ved siden af et netværk af kollegaer. Du bliver en del af et fagligt fællesskab - en organisation - der står klar til at rådgive dig, pege dig i den rigtige retning og pege på dig, når en boligdrøm skal blive til boligvirkelighed.”

Som medlem af Danske BoligArkitekter står du på skuldrene af de store mestre og ved siden af et netværk af kollegaer.

Hele kernefortællingen kan hentes herunder.

Nyt website og styrket tilstedeværelse

Jens Bo Nielsen, Bolius fortsatte med at give en kort status på lanceringen af det nye website. Det er vigtigt, at brugerne får en god oplevelse samtidig med, at boligarkitekterne får præsenteret projekter og kompetencer på bedste vis. Der vil blive afholdt endnu et webinar torsdag den 3. november kl. 13-14 for boligarkitekterne, hvor medlemmer kan få et par smarte tricks og nyttige hacks, som kan styrke tilstedeværelsen på sitet.

Tilmeld dig webinaret ved at sende en mail til Pernille Hjort på phj@bolius.dk.

Mentorordning, studieture og ”deling” af ydelser

Anders Barslund fra følgegruppen fortalte om tankerne bag ”Akademiet”, som skal være en slags platform, hvor medlemmer kan mødes og drøfte faglige udfordringer som fx fortolkning af bygningsreglement, eller hvordan man fremmer renovering fremfor at bygge nyt og dermed understøtte en grøn omstilling. Det kan også være etablering af fx en mentorordning, eller studieture (som foreslået af Tom Mose Pedersen). Det er tanken, at hvert medlem kan byde ind og dele sin viden, og således løftes alle medlemmers kompetencer.

Thomas Hjort præsenterede idéen om at købe og sælge kompetencer fra hinanden. Det kan fx være LCA-beregninger, brandkalkulationer eller hvad det enkelte medlem måtte have specialiseret sig i. Ideen er at holde ydelserne indenfor medlemskredsen, og dermed at styrke medlemmerne samlet set som de bedste rådgivere for danske boligejere.

Per Hartwig fortalte om en finansieringstilgang (en avanceret mellemfinansiering), hvor arkitekten kan ende som en ”garant”/tilsynsforordnet, der godkendte diverse rateudbetalinger fra banken. Der er dialog med en konkret bank, og det tegner lovende. Ideen er at sikre arkitektens løbende tilstedeværelse i hele projektet.

For at sikre en nødvendig tilgang af nye medlemmer etablerer vi også en ”member-get-member” ordning, hvor de nuværende medlemmer på enkel vis kan give information videre til nogle potentielle medlemmer, som også tilbydes en introperiode uden kontingent.

Samlet set er der mange initiativer, som løbende vil blive sat i gang, og nogle af dem vil også kræve at vi søger eksterne midler hos fonde, fx Dreyers Fond, til udvikling.

Omstilling kræver ja-hat og nye kompetencer

Eftermiddagen stod i klimaets tegn, hvor det særligt handlede om klimaberegninger og LCA.

Kirstine Brøgger Jensen fra Danske Arkitektvirksomheder gennemgik de dokumentationskrav der vil blive stillet pr. 1. januar 2023 for nybyggeri . Danske Arkitektvirksomheders har afholdt og afholder LCA-kurser for arkitekter til en meget favorabel pris. Hent præsentationen nederst på siden.

Herefter præsenterede Peter Andreas Sattrup, Danske Arkitektvirksomheders ”Materialevidens-projekt” og gav en kort smagsprøve på det værktøj, vi er ved at udvikle, så det bliver nemmere at vælge materialer og vurdere klimaaftrykket på byggerier.

Der blev også tid til en mini-workshop, hvor deltagerne skulle vurdere forskellige materialers klimaaftryk. Det kom der en god diskussion ud af rundt omkring ved bordene. Mange havde godt styr på materialernes CO2-udledning, og det er et emne som er helt centralt i forhold til at komme med ombord, efterhånden som der stilles flere og flere krav til dokumentation og minimering af bygningers klimaaftryk.

Se kommende kurser og arrangementer

Arkitektvirksomhedernes rolle i den grønne omstilling er central. Vi oplever en stor interesse blandt medlemmerne for at skabe forandringer, men er også klar over, at det kræver adskillige ja-hatte, nye kompetencer, anderledes forretningsmodeller og ikke mindst modige bygherrer.

Kernefortælling - Danske BoligArkitekter
Klimakrav og LCA-beregninger - præsentation fra mødet