Foto fra Nordhavn

Arkitekturhovedstad skal leve videre

Dato 29.11.23 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Rasmus Hjortshøj

Året med København som verdens Arkitekturhovedstad blev rundet af med et arkitekturpolitisk topmøde onsdag den 29. november, hvor blandt andre kulturministeren deltog. Det har været et år med 550 forskellige events, udstillinger og debatter om, hvordan arkitekturen kan bidrage til bæredygtige byer. Nu skal refleksionerne fra året tages med videre i arbejdet med en ny klimaplan og byens udvikling.

2023 lakker mod enden, og det betyder også, at Københavns fejring af titlen som UNESCO-UIA World Capital of Architecture er ved at være slut. Det har været et år med hundredevis af arrangementer, og Københavns Kommune har i samarbejde med flere end 150 partnere vist byens arkitektur frem for verden, ligesom københavnerne har brugt året til at drøfte byens udvikling med hinanden.

Københavnerne har debatteret ved langborde til bydelspicnic. Open House inviterede inden for i bygninger og på steder, som ellers normalt er lukkede for offentligheden – og flere end 6.000 arkitekter fra nær og fjern besøgte byen i forbindelse med Den Internationale Arkitektforening UIA’s verdenskongres i juli.

"... vi skal blive ved med at insistere på, at arkitekturen er alfa og omega for trivsel, fællesskaber og er en uundværlig samarbejdspartner i den grønne omstilling" Jakob Engel-Schmidt, kulturminister

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), der har været vært for året sammen med overborgmesteren, har særligt lagt mærke til de mange unge, der har deltaget i året, blandt andet i forbindelse med dialogen om den kommende Jernbaneby:

“Det har været fantastisk at opleve københavnernes store engagement og lyst til at diskutere deres by. For mig har det især været dejligt se, at så mange unge stemmer har haft lyst til at blande sig i debatterne og har været med til at skabe nogle rigtig gode og tilgængelige arrangementer med plads til alle. De unge har en masse ideer og kæmpe vilje og engagement til at ændre byen, og det skal vi lytte til. Al den viden og ideer kan vi tage med videre, når vi for eksempel snart skal udvikle Københavns nye klimaplan. Jeg håber også, at vi kan inspirere den nationale arkitekturpolitik, som er ved at blive udarbejdet.”

Overborgmester Sophie Hæstorp (S) udtaler:

“De mange interessante debatter og konferencespor under Arkitekturhovedstad 2023 har understreget det enorme potentiale, der ligger i byggeriets rolle i klimakampen. Det skal vi handle på i København. Som overborgmester ønsker jeg, at kommunens mere end 800 bygninger skal understøtte et sundt og godt liv i byen. Kort sagt, vi skal have bygninger, der udleder mindre CO2 og ikke ødelægger klimaet. Samtidig skal vores bygninger være energivenlige, have et godt indeklima og være bygget af bæredygtige materialer. Vi kan og vil gå forrest. Arkitekturhovedstad 2023 har vist, at branchen er klar til at tage et større ansvar på klimaområdet. Nu skal vi tage dem på ordet og sikre reelle CO2-besparelser.”

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der ligeledes deltog ved afslutningsarrangementet, udtaler:

”Vi er geografisk set en miniputnation, men vi er samtidig en toneangivende arkitekturnation, og det har vi i år fået vist verden som arkitekturhovedstad. Selvom året nu går på hæld, skal vi fortsætte med at fortælle verden om vores stærke arkitekturtradition. Og vi skal blive ved med at insistere på, at arkitekturen er alfa og omega for trivsel, fællesskaber og er en uundværlig samarbejdspartner i den grønne omstilling.”

Mange flere har fået øjnene op for det enorme potentiale, der ligger i at bygge mere bæredygtigt og transformere eksisterende bygninger til nye formål. Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Med til topmødet var også Danske Arkitektvirksomheders adm. direktør Lars Storr-Hansen. Han siger i den forbindelse:

”Hvis der er én ting, som er blevet slået fast i det forløbne år, er det, at arkitektur og grøn omstilling hænger uløseligt sammen. Mange flere har fået øjnene op for det enorme potentiale, der ligger i at bygge mere bæredygtigt og transformere eksisterende bygninger til nye formål. Og det er glædeligt at se, hvordan arkitekter og arkitektvirksomheder er med til at lede den nødvendige grønne omstilling,” og fortsætter:

”Herhjemme går udviklingen nu så hurtigt, at vi kan opfordre politikerne til at skærpe klimakravene i BR18 betydeligt. Det er en stærk afrunding på et år, hvor arkitekturen har stået i centrum, og hvor arkitekter har demonstreret, hvordan de kan være med til at løse store udfordringer for det omgivende samfund.”