Analyse: Brugen af AI vinder frem i arkitektvirksomhederne

Opdateret 17.04.24

En ny og omfattende undersøgelse foretaget af Danske Arkitektvirksomheder viser, at brugen af AI vinder frem i arkitektbranchen. 

Undersøgelsen viser, at danske arkitektvirksomheder gearer markant op, når det handler om at udnytte mulighederne indenfor kunstig intelligens (AI). I alt er det 85 pct. af de ansatte i medlemsvirksomhederne hos Danske Arkitektvirksomheder, der bruger i dag AI, viser en ny undersøgelse, som samtidig viser, at man i virksomhederne omfavner AI i stedet for at frygte den nye teknologi.

Undersøgelsen peger dog også på, at der er meget stor forskel på, hvad de små og store arkitektvirksomheder bruger AI til. De store virksomheder bruger i højere grad de mere videnstunge AI-teknologier som BIM-software og machine learning, hvor de mindre virksomheder i højere grad bruger sprogmodeller (fx ChatGPT), som er en meget brugervenlig teknologiplatform, hvor det ikke er nødvendigt at have mere specialerede ansatte for at kunne anvende det på daglig basis.

Virksomhederne peger selv på behovet for at få tilført nye kompetencer for at få det optimale ud af AI. Derudover bliver der brug for at skabe et bedre afsæt for de små og mindre arkitektvirksomheder, så de også kan høste fordelene ved at bruge AI.

Analyse: Brugen af AI vinder frem i arkitektbranchen