Foto fra årsmøde 2023

Årsmøde 2024: AI og fremtidens arkitektvirksomheder

Dato 18.04.24 |
Af:
Karen Sejr

Fotograf: Kirsten Adler

Kunstig intelligens bliver en stadig større del af vores hverdag og arbejdsliv - også arkitektvirksomhedernes. På Danske Arkitektvirksomheders Årsmøde 2024 - i forlængelse af den ordinære generalforsamling - får vi et indblik i, hvilken betydning brugen af kunstig intelligens har og får i arkitektvirksomhedernes projekter, processer og praksis.

Hvilken indflydelse har kunstig intelligens på mennesker, jobs og samfund? Hvordan kan nye AI-baserede værktøjer ændre måden, arkitekter arbejder på? Hvordan påvirker AI ophavsretten til arkitektur? Det er nogle af de temaer, vi skal blive meget klogere på til en spændende eftermiddag med oplæg og debat. Du kommer også med helt ind i maskinrummet, når medlemmer deler deres erfaringer med, hvordan de har integreret AI i deres arbejde.

Programmet ser således ud

13.30 Velkommen v. moderator Thomas Larsen, chef for politik og presse, Danske Arkitektvirksomheder

13.40 Er arkitektvirksomhederne klædt på til fremtiden? Præsentation af ny undersøgelse v. Lars Storr-Hansen, adm. Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

13.55: Argumenter for mennesker, oplæg af Christiane Vejlø, fremtidsanalytiker og ekspert, når det gælder forholdet mellem mennesker og teknologi.

Mens teknologien udvikler sig med stadig større hast, så presser et vigtigt spørgsmål sig på. Hvad bliver menneskets rolle i en fremtid domineret af maskiner? Hvad betyder det, at maskinerne er begyndt at tale og skrive og skabe som os? Taber vi vores jobs til automatiseringen? Bliver vores læge, lærer og kærester erstattet af robotter? Vil nogen overhovedet gide at lave kunst? Det er valide spørgsmål, og med udgangspunkt i bogen Argumenter giver Christiane Vejlø et bud på hvilke unikke menneskelige kvaliteter, som måske kan sikre vores art en plads i fremtiden.

14.45: Ophavsret til arkitektur i en AI-fremtid, oplæg v. professor Morten Rosenmeier, Københavns Universitet

15.15 Pause med netværk og forfriskninger

15.45 Sådan bruger vi AI! En række korte oplæg, hvor medlemmer viser, hvordan de bruger AI til brugerinddragelse, volumenstudier, renderinger m.m.:

  • AI in the making v. Cecilie Marie Busk, Head of Democratic Design, C.F. Møller

    C.F. Møller arbejder på udviklingen af et AI drevet værktøj til involvering af borgere i forandring af byer og byrum. Hensigten med værktøjet er at skabe dialog gennem et fælles billedsprog, der kan udtrykke deltagernes idéer og visioner.

  • SWECO GPT – En tværfaglig og databaseret AI-assistent  Karl-Martin Buch Frederiksen, Director of Innovation, Sweco

    Sweco har udviklet en skræddersyet AI og datadrevet GPT. Her kan virksomhedens mange fagligheder opbygge deres egen unikke databank, som gør det muligt at have en faglig AI-assistent, som man kan sparre med gennem skabelsen af projektet.
  • AI og byudvikling v. Søren Arildskov, udviklingschef, AART

    AART arbejder med det AI-baserede skitserings- og analyseprogram FORMA, der giver virksomheden mulighed for at vurdere parametre som arealudnyttelse, dagslysforhold, friarealer, støj og vind tidligt i projektudviklingen.

16.30 Paneldebat: AI – ven eller fjende? Om fremtidens forretningsmodeller for arkitekter. Deltagere:

Jeanette Hansen, CEO, 3XN
Tiago Pereira, Co-Founder, NORDFY
Nina Mathiesen, CEO, Cobe

17.00 Tak for i dag!

Herefter netværk, drinks og snacks frem til kl. 18.

Årsmødet er for alle vores medlemmer og deres medarbejdere. Vi glæder os til at se jer!

Bemærk vi holder generalforsamling forud for Årsmødet.

Læs mere om generalforsamlingen her 

Eventuelle spørgsmål til Årsmødet rettes til Sofie Schaumburg-Levy på ssl@danskeark.dk.