Foto af PC

Er du klar til de skærpede klimakrav i bygningsreglementet?

Dato 01.07.25 |
Af:
Thor Larsen-Lechuga

Den 1. juli blev klimakravene i bygningsreglementet skærpet. Flere bygninger er blevet omfattet af kravene, og der er indført differentierede CO₂-grænseværdier, som afhænger af både bygningstype og bygningens størrelse.

  • For sommerhuse, campinghytter og lignende ferieboliger med et opvarmet etageareal mindre end 150 m²: 4,0 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.
  • For sommerhuse, campinghytter og lignende ferieboliger med et opvarmet etageareal på mindst 150 m²: 6,7 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.
  • For stuehuse, fritliggende enfamiliehuse og række-, kæde- og dobbelthuse: 6,7 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.
  • For etageboliger, samt kontor, handel, lager o. lign.: 7,5 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.
  • For øvrigt byggeri: 8,0 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.
Illustration

Illustrationen viser de fem faser og 17 moduler, der kan indgå i en bygnings livscyklusvurdering (LCA). I en LCA ifølge bygningsreglementet skal kun A1-A3, A4-A5, B4, B6, C3-C4 og D indgå. A4 og A5 skal dog ikke beregnes for nybyggeri, hvor der er søgt om byggetilladelse inden 1. juli 2025. Kilde: SBST

Ud over skærpelsen af grænseværdierne skal klimapåvirkningen fra byggeprocessen (modul A4 og A5) også indgå i LCA-beregningen. Der er desuden blevet indført en selvstændig grænseværdi for byggeprocessen, som lyder på 1,5 kg CO₂-ækvivalenter pr. m² pr. år. Følgende aktiviteter omfattes af byggeprocessen:

A4 Transport: ”Klimapåvirkninger fra transporten, dvs. transport af materialer fra fabrik til byggeplads samt transport af materiel til og fra byggeplads”

A5 Opførelse/montering: ”Klimapåvirkninger fra energi- og brændstofforbrug under byggeprocessen samt behandling af byggeaffald fra byggeprocessen og transport til bortskaffelse af jord og affald fra byggepladsen” 

De skærpede klimakrav til nybyggeri og større tilbygninger er gældende for byggerier, hvor der ansøges om byggetilladelse efter d. 1. juli 2025. For at kunne imødekomme de nye krav, bliver det nødvendigt at tænke arbejdet med livscyklusvurderinger ind i projektets tidlige faser.  

Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen tilbyder i samarbejde en seminardag, der har fokus på de nye lovkrav i BR, og deres betydning for nybyggeri overfor transformation. Seminaret er et godt sted at starte, hvis I vil ruste jer som virksomhed til de kommende, skærpede CO2-grænseværdier. 

Læs de konkrete ændringer til klimakravene i bygningsreglementet (§ 297 og § 298) eller her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2025/271 

Anden nyttig viden vedrørende arbejdet med og dokumentationen af bygningers klimapåvirkning kan findes her