Foto af Vibeke

”De nye CO2-grænser lægger op til, at arkitekten tager stilling til bygningers klimaaftryk allerede i de tidlige faser”

Dato 20.05.25 |
Af:
Pernille Helledie & Vibeke Grupe

En ny klima-virkelighed møder landets arkitektvirksomheder pr. 1. juli, hvor skærpede CO2-krav til nybyggeri træder i kraft med BR25. I Danske Arkitektvirksomheder planlægger vi et seminar, der både skal klæde arkitekterne på til at agere inden for den nye lovgivning, men også åbne for en fælles samtale i arkitektbranchen om det potentiale, der ligger i ny materialeviden og i at bruge LCA som et aktivt redskab til formgivning af såvel nybyggeri som renovering, når de allerførste streger tegnes.

Fra 12 til 7,1

Nye skærpede CO2-bestemmelser træder i kraft pr. 1. juli 2025, med BR2025. Det er krav, der indebærer, at den nuværende grænse for maksimal udledning af CO2-ækvivalenter for nybyggeri i Danmark sænkes fra 12 til et gennemsnit på 7,1 kilo per kvadratmeter årligt. Endvidere vil der fremadrettet være grænseværdier for selve byggeprocesserne.

I Danske Arkitektvirksomheder kalder chefkonsulent Vibeke Grupe skærpelserne for markante og absolut nødvendige i den grønne omstilling af byggeaktiviteterne, og de kalder på mere renovering og transformation i fremtiden. I den omstilling har landets arkitektvirksomheder, ifølge Vibeke Grupe, allerede har taget en klar rolle som grønne frontløbere. Men…

”De skærpede CO2-krav kalder på, at LCA går fra at være en ren beregnings-disciplin, der mestres af få specialister i arkitektvirksomheden, til at man i meget højere grad begynder at se potentialerne i at bruge LCA som et redskab til at tage konkrete og vigtige beslutninger for den overordnede materialeholdning i de meget tidlige faser af alle typer byggeprojekter – før man begynder at detaljere projekterne,” siger Vibeke Grupe og uddyber:

”Skærpelserne i Bygningsreglementet er så markante, at det er for sent at vente med at beregne bygningens klimaaftryk, når den er tæt på at være færdigprojekteret. De nye CO2-grænser fordrer, at arkitekterne tager stilling og indtænker byggeprojekters overordnede klimaaftryk allerede i de meget tidlige faser.”

"Det er nødvendigt at sætte cirkulære materialer mere i spil for at kunne komme ned og ramme de skærpede CO2-krav." Vibeke Grupe, chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder

Cirkulære materialer bliver mere aktuelle 

Hos Danske Arkitektvirksomheder er der derfor en forventning om, at de nye skærpelser fra 12 til 7,1 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter kommer til at skærpe forventningerne til landets arkitektvirksomheder, når det kommer til viden om anvendelse af cirkulære byggematerialer og -løsninger.

”Cirkulære byggematerialer er et spændende, men også nødvendigt register at kunne spille på i forhold til at nedbringe et byggeris CO2-aftryk. Men de nye byggematerialer som fx mycelium, ålegræs og halm er stadig – og forståeligt nok – nyt territorie for mange af spillerne i byggeriets værdikæde, i den forstand, at man ikke ved nok om risici og holdbarhed på den lange bane. Selvom data på nuværende tidspunkt stadig er mangelfulde, er det imidlertid nødvendigt at sætte cirkulære materialer mere i spil for at kunne komme ned og ramme de skærpede CO2-krav, ikke bare i nybyggeri og tilbygning, men i særdeleshed i renovering og transformation, som der vil blive mere af, siger Vibeke Grupe.

Nyt vidensseminar om de skærpede krav på vej 

Mens mange arkitektvirksomheder forventeligt netop nu bruger en del kræfter på at få deres nuværende projekter byggesagsbehandlet, inden de nye CO2-grænser træder i kraft 1. juli, håber Vibeke Grupe, at virksomhederne inden længe begynder at hæve blikket og øger deres opmærksomhed på, hvordan de kan bedst muligt kan klæde sig på til at forstå og agere inden for de skærpede krav.

”Det arbejde og den proces, vil Danske Arkitektvirksomheder rigtig gerne støtte virksomhederne i. Derfor kommer vi sammen med Arkitektforeningen til at udbyde et vidensseminar i det tidlige efterår som et supplement til de LCA-kurser, der allerede afholdes i regi af Arkitektforeningen,” siger Vibeke Grupe og fortsætter:

”Med det kommende seminar går vi op i helikopteren og anskuer de nye, skærpede krav som andet og mere end alene leverancer af data og dokumentation. Vi vil gerne starte en fælles dialog og erfaringsudveksling om, hvilke konsekvenser og muligheder, de nye, skærpede CO2-krav giver os, når det kommer til formgivning og overordnede materialevalg, ved at bruge LCA i de tidlige faser som beslutningsstøtte til at tage nogle gode overordnede valg om primære materialer i bygge- og transformationsprojekter. Det kræver ny viden, inspiration og erfaringsudveksling med hinanden – og ikke mindst med relevante aktører og vidensinstitutioner, når det kommer til brugen af cirkulære materialer. Derfor kommer vi også at inddrage spillere, der er langt fremme i bussen på dette område til at inspirere dialogen i samtalen, i det udviklingsarbejde som er i gang netop nu” siger Vibeke Grupe.

Det kommende seminar udbydes i efteråret 2025 og annonceres på Danske Arkitektvirksomheders og Arkitektforeningens kanaler.

Forberedelsen bør starte nu 

Indtil da opfordrer Vibeke Grupe arkitektvirksomhederne til at kigge på deres nuværende projektporteføljer og allerede nu begynde at screene dem for, hvor de store udfordringer ligger i forhold til at nå længere ned i klimaaftryk.

”Jeg ser en klar fordel i, at man som arkitektvirksomhed orienterer sig i retning af forståelse af løsninger med cirkulære byggematerialer, og hvordan man bedst sætter dem i anvendelse. Der vil stadig være bygherrer, som slår sig i tøjret i forhold til at gå ind i mere eksperimenterende løsninger. Men med de skærpede grænseværdier i BR25 - som skærpes yderligere i de kommende år - motiveres også de formodentlig til at gå nye veje og sætte cirkulære byggematerialer i anvendelse. Og i forhold til den nødvendige dialog herom vil det være en fordel, at arkitekterne klæder sig på til at kunne gå ind i for at rådgive bygherrerne bedst muligt,” siger Vibeke Grupe.