Foto af Jacob Engel-Schmidt til Danske Arkitektvirksomheders årsmøde

Godt at ministre ønsker bedre regler – men ATF skal også i fokus

Dato 23.04.25 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Flere ministre synes klar til at stemple ind for at skabe bedre og mere overskuelige regler for byggeriet. Men det er vigtigt, at et revideret bygningsreglement tænkes sammen med alment teknisk fælleje.

Da kulturminister Jakob Engel-Schmidt kort før påske åbnede Danske Arkitektvirksomheders årsmøde, kom han med flere udsagn, der understøttede vores slogan for årsmødet – nemlig at byggeriet har brug for en enklere og grønnere grundlov.

Når vi bruger ordet grundlov, handler det naturligvis om den revision af bygningsreglementet BR18, som Social- og Boligstyrelsen har sat i gang. Det er et arbejde, som gerne skal resultere i en nødvendig oprydning og klargøring af et reglement, som er blevet for uoverskueligt, og som på flere strækninger spænder ben for den grønne omstilling af byggesektoren og skaber barrierer for den bølge af renovering og transformation, der er behov for.

På årsmødet gjorde kulturministeren det klart, at han sammen med social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin vil invitere til drøftelser om, hvordan der kan skabes bedre og mere overskuelige regler og rammevilkår. Jakob Engel-Schmidt lagde ikke skjul på, at bedre regler også er en forudsætning for, at anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik kan blive realiseret.

”Et er at man har et fint dokument, men sådan nogle anbefalinger får kun værdi, hvis de kommer ud at leve hos dem, der bygger mest. Derfor skal lovgivningen nogenlunde følge med, og her skal der ryddes op. Det ser jeg på sammen mine kolleger Morten Dalin og Sophie Hæstorp Andersen,” sagde han.

Det var selvsagt et budskab, som blev modtaget positivt af de mange repræsentanter fra landets arkitektvirksomheder, som deltog i årsmødet, ligesom ministerens melding er blevet vel modtaget blandt mange andre virksomheder og organisationer indenfor dansk byggeri.

Alle er enige om, at vi i dag opererer under et regelsæt, som virkelig trænger til en kritisk revision.

"Et er at man har et fint dokument, men sådan nogle anbefalinger får kun værdi, hvis de kommer ud at leve hos dem, der bygger mest," Jacob Engel-Schmidt.

Midt i glæden over meldingen fra kulturministeren er det dog vigtigt at minde om, at vi ikke må nøjes med at fokusere på bygningsreglementet alene. Hvis byggesektoren samlet set skal kunne arbejde under mere overskuelige og tidssvarende rammer fremover, skal relationen til alment teknisk fælleseje tænkes med ind i revisionen af bygningsreglementet.

Regler og anvisninger skal følges med reglementet og understøtte de grundlæggende mål om kvalitet, sikkerhed og styrket grøn omstilling indenfor byggeriet.

Social- og Boligstyrelsen har været prisværdigt direkte i kritikken af de mange svagheder ved det nuværende bygningsreglement, hvilket skaber et godt afsæt for revisionen af reglerne.

Det gode er, at vi også har et ret præcist billede af problemerne i relation til alment teknisk fælleseje. Sammen med flere andre organisationer har Danske Arkitektvirksomheder været med til at få udarbejdet en analyse – foretaget af Netsocietal med støtte fra GI og Realdania. Analysen blotlægger med al tydelighed de udfordringer, som brugerne af alment teknisk fælleseje støder ind i.

Det er som sagt positivt, at centrale ministre har blik for, at bygningsreglementet skal forbedres. Men hvis vi samlet set skal skabe bedre regler og rammer for byggeriet – og den grønne omstilling af byggesektoren – skal samspillet mellem reglement og ATF styrkes.

I den proces bør det klargøres, hvordan ATF defineres, og hvordan det bliver mere overskueligt at navigere i. Og det bør selvfølgelig også være sådan, at brugere skal have uhindret adgang til ATF på områder, hvor adgangen til anvisningerne er nødvendige for at kunne leve op til lovpligtige krav.

Samtidig skal vi udtænke rammer og principper for introduktion af ny byggeskik på innovative og uprøvede felter, hvor man endnu ikke har kunnet indsamle erfaring og derfor heller ikke kan udarbejde ATF – hvilket skaber barrierer for at kunne introducere flere bæredygtige løsninger og materialer.

Lykkes det at få samtænkt reglement og ATF, vil vi kunne tage et stort skridt frem.