Foto:Boltens Food Market - ZESO Architects
ZESO arbejder med en række udviklingsprojekter i bl.a. Danmark og Kina, herunder Boltens Food Market, som transformerer det kulturhistoriske Baron Boltens Gård til Københavns nye mødested.

ZESO Architects forbereder sig på fremtiden

Opdateret 06.02.18 |
Af:
Mia Winther-Queen

Illustration: ZESO Architects

Hos arkitektvirksomheden ZESO Architects er det ikke nyt at tænkte langsigtet eller for den sags skyld at sætte sig i bygherres sted. Derfor har virksomheden etableret en ny selskabsstruktur – ZESO Alliance. En partnerskabsmodel, hvor ZESO gennem rammeaftaler samler alle leverancer under én paraply, og sikrer både volumen og specialisering i et fleksibelt format.

Vi er knapt kommet ind i 2018, før opkøb, konsolideringer og nye partnerskaber ser dagens lys i arkitektbranchen. Nye ting sker der også hos ZESO Architects, der i år kan fejre ti års jubilæum. ZESO Alliance hedder nyeste medlem af arkitektvirksomheden - et nyt partnerskab, der skal sikre både en god forretning og en mere struktureret proces nu og i fremtiden.

Partnerskabet - eller alliancen bygger på princippet om en one-stop shop. Det betyder, at bygherren i fremtiden kan bruge ZESO til alle dele af et byggeprojekt. Alliancen minder i store træk om totalentrepriser, dog med den væsentlige forskel, at aftalerne de forskellige parter imellem er lavet, før opgaven lander på bordet.

“Vi har lavet en ny selskabsstruktur, hvor vi afhængigt af de enkelte projekter kan tilknytte specialister. Vi har lavet rammeaftaler med blandt andet ingeniører, landskabsarkitekter og andre specialister, som vi kan hive ind i forbindelse med et projekt. Det betyder, at de bliver en del af os, når projektet er i gang, og at vi allerede har lavet aftalerne og fundet de rigtige folk til et team, når vi skal tilbyde os på et projekt”, siger CEO og kreativ direktør i ZESO Architects Torben Juul.

"Det er ret fantastisk at opleve, når vi kan hæve os op i helikopteren og se virksomheden som en helhed i stedet for kun de enkelte projekter, vi arbejder med." Torben Juul, CEO og kreativ direktør i ZESO Architects

Strategi en vigtig del af ZESO

Da ZESO blev til en virksomhed for godt ti år siden var der især to værdier, der skulle være omdrejningspunktet: Det rationelle og det æstetiske. Ifølge Torben Juul er ZESO Alliance derfor en naturlig forlængelse af arkitektvirksomheden.

“Det er helt normalt for os, at vi tænker langsigtet. Da vi fik vores professionelle bestyrelse for tre år siden, så startede vi en rejse, hvor vi tænker endnu mere strategisk og fremadrettet. Det er ret fantastisk at opleve, når vi kan hæve os op i helikopteren og se virksomheden som en helhed i stedet for kun de enkelte projekter, vi arbejder med”, siger Torben Juul.

Som kreativ direktør har Torben Juul det overordnede ansvar for den arkitektur og æstetik, som virksomhedens projekter udfører. Men han er også frigivet til at sætte sig ud over de enkelte projekter og se fremad på vegne af virksomheden.

“Vi har jo kunne se, hvor det bærer hen. Arkitektvirksomheder, der bliver opkøbt eller på anden måde danner partnerskaber. Det er her, vi mener, at vi har fundet den mest holdbare løsning for os i ZESO Alliance. Udover, at det giver vores kunder en sikkerhed i, at de kun skal arbejde med os og ikke flere forskellige virksomheder på en opgave, så styrker det også vores processer. Når vi arbejder med faste specialister, som i den periode projektet står på, er med fra start til slut, så undgår vi udfordringer med, at æstetik og funktion ikke hænger sammen”, siger Torben Juul.

Vil stadig være en arkitektvirksomhed

For ZESO stod det klart, at et opkøb ikke var den vej, de ønskede at gå. De ville gerne sikre sig, at deres primære funktion stadigvæk er arkitektur og byudvikling.

“Vi har ikke tænkt os at gå den vej, der hedder at blive opkøbt. Vi tror på, at arkitekturen bliver bedre, hvis vi er os selv. Vi vil ikke drukne som del af en større ingeniørvirksomhed. Arkitektur er ikke bare det, vi smører uden på, det er det samlede helhedsorienterede greb, og det tror jeg, at vi sikrer bedst på denne her måde”, siger Torben Juul.

Spurgt til, om ZESO ikke kunne gøre det den anden vej rundt – altså ved at ansætte en mindre stab af ingeniører i virksomheden, så svarer Torben Juul:

“Vi fastansætter ikke, fordi vi tror ikke på, at fem ingeniører i ZESO bliver de fem bedste. Ligesom vi arkitekter gerne vil have et fagligt fællesskab og et miljø, hvor vi kan sparre og udvikle os, så skal ingeniørerne også have det. Det skal hele tiden handle om, hvad der kan give de bedste projekter og de bedste løsninger," siger Torben Juul.

Læs mere om ZESO Alliance