Signaturprojektet Amager Strandpark af Hasløv & Kjærsgaard
Signaturprojektet Amager Strandpark af Hasløv & Kjærsgaard

Vand er et grundelement hos Hasløv & Kjærsgaard

Opdateret 06.06.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Hasløv & Kjærsgaard

Arkitektfirmaet Hasløv & Kjærsgaard er vilde med vand. Virksomheden har opbygget en unik erfaring inden for kystarkitektur i hele Danmark, hvor vand spiller sammen med rekreative arealer, turisme og bæredygtighed.

Det er ikke kun på tegnebrættet, at kyster og vand spiller en rolle hos Hasløv & Kjærsgaard. Dan Borgen Hasløv, der startede virksomheden, har fra han var ung sejlet, ligesom andre af virksomhedens medarbejdere også er aktive sejlere.

"Det betyder, at vi kender kulturen indefra. Der er en helt speciel kultur omkring havnene. De personer, der bruger havnene som arbejdsplads eller til sport har en stærk holdning til området. Vi ved, hvordan vi skal arbejde i det miljø, og hvordan vi får brugerne til at se fordele ved, at der sker en udvikling. Vi startede ud med et par havneprojekter, der fik god omtale, og så har det udviklet sig gennem årene. Derfor er det også utroligt vigtigt for os, at processen omkring projekterne har været god," siger Charlotte Buhl, direktør og arkitekt i Hasløv & Kjærsgaard. 

"De danske havne skal være stedet man besøger på cykelferien, vandreturen eller for at dyrke sin sport. Multifunktionalitet er altafgørende på havnene i Danmark og for os, og så er lystbådehavnene en vigtig del af vores udeliv og turismen", Charlotte Buhl, direktør, Hasløv & Kjærsgaard

Stærk profil holder på kunderne

Tegnestuens opgaver er både store anlægsopgaver men også mange små udviklingsopgaver med korte tidshorisonter. Det betyder, at tegnestuen altid har gang i omkring 35 forskellige opgaver, og at hver medarbejder må arbejde med flere opgaver ad gangen.

"Signaturprojekter som Amager Strandpark og Skovshoved Havn er vigtige for os, for det betyder, at andre bygherrer kommer til os. Det gør det endnu vigtigere, at processen har været god, så der bliver taget ejerskab til projektet. Den bedste reklame vi kan få er, at folk er glade for resultaterne, og når vi kan se, at stederne bliver brugt, så betyder det, at folk virkelig har taget projektet til sig. Vi har en god profil, der bliver husket. Selvom opgaverne nogle gange er mindre, så kommer bygherrer tilbage til os, når der skal laves mere eller laves om.  Vi har vores kunder i flere i år, og dér er det en fordel for alle parter, at vi kender havnene ud og ind, når vi har været med fra starten," siger Charlotte Buhl. 

Udover Amager Strandpark, så har Hasløv & Kjærsgaard designet Le Mur – et fleksibelt højvandsikringsmøbel, som bl.a. er placeret på havnen i Lemvig, og som kan tilpasses forskellige miljøer og dermed også forskellige havne. Kendetegnet ved flere af tegnestuens projekter er, at et design altid har flere funktioner.

Fremtidens havn er multifunktionel 

Ifølge tegnestuen, så forventer deres bygherrer ofte, at arkitekternes løsninger kan anvendes på flere måder, og at bygninger, inventar og landskaber kan tåle at blive brugt. Det er derfor bygherrerne henvender sig til netop Hasløv & Kjærsgaard. 

"Vi laver ting, der er robuste og bæredygtige. Det er ikke modepræget, for tingene skal stå i rigtig mange år, og brugerne skal kunne se, at det her er designet ud fra brugernes præmisser. Hvis vi ombygger en havn eller designer moler og bygninger til fx en lystbådehavn, så skal anlægget falde ind i det miljø og den kultur, der er på stedet," siger Charlotte Buhl.

Det er vigtigt for tegnestuen, at de oprindelige funktioner og tanker bag havnens udformning bliver bevaret i samspil med nye funktioner, som fx vandaktiviteter. En anden vigtig faktor er samtidig , hvordan en havn kan være med til at skabe nyt liv og vækst til det nærliggende byområde. 

"På Sjællands Odde i havnebyen har vi lavet en helhedsplan, der skal omfavne både turisme og erhverv. Det er vigtigt, at man ikke kører forbi havnen og kigger på noget, der kun var engang. Der skal selvfølgelig være plads til det lille værft og fiskerbådene, men samtidig er det essentielt, at vi får skabt et område, der bliver rammen om nye maritime aktiviteter. De danske havne skal være stedet, man besøger på sin cykelferie, på vandreturen eller for at dyrke sport. Multifunktionalitet er altafgørende på havnene i Danmark og for os, og så er lystbådehavnene en vigtig del af vores udeliv og turismen" siger Charlotte Buhl.