VÆRDIFULDE MEDLEMSBESØG

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Cathrine Filia Trakossas
Lene Espersen og Karen Sejr på besøg hos E+N
Lene Espersen og Karen Sejr på besøg hos E+N.

Medlemsbesøg giver anledning til endnu engang at slå et slag for bedre projektkonkurrencer: Lad os da få skabt noget værdi, der kan forbedre indlæringen i folkeskolen, mindske sygefravær og i det hele taget give noget tilbage til samfundet på den lange bane.

Jeg har nu rundet de 100 besøg hos arkitektvirksomhederne – så nu er der kun 550 tilbage af vores medlemmer :-). Og så alligevel ikke – for mange besøger jeg jo mere end én gang, og hver gang er en fornøjelse. 

Det er enormt inspirerende at besøge medlemmer rundt omkring i landet. I tirsdags gik turen så til Aarhus, hvor jeg sammen med min kommunikationschef Karen Sejr besøgte bl.a. P+P Arkitekter og E+N Arkitektur. De to arkitektvirksomheder repræsenterer vores medlemmer ret godt: Mellemstore virksomheder med 15-20 ansatte, partnerstruktur, en lidt blandet opgaveportefølje fordelt på konkurrencer og mere ”faste” bygherrer. De bygger både nyt, renoverer og restaurerer – og har også fælles udfordringer. 

Udfordringerne er – ikke overraskende – forbundet med udbud og konkurrencer, og giver mig anledning til endnu engang at tale for bedre projektkonkurrencer, mindre transaktionsomkostninger og færre krav, så vi kan få skabt noget værdi for de milliarder af kroner der spildes på at producere unødigt materiale og på at administrere unødigt komplicerede konkurrencer, hvor det til syvende og sidst er den gode idé, der tæller. 

Lad os da få skabt noget værdi, der kan forbedre indlæringen i folkeskolen, skabe bedre indeklima, mindske sygefravær og i det hele taget give noget tilbage til samfundet på den lange bane. 

I dag er anlæg og drift totalt adskilte enheder. Hvis bygherren tog de totaløkonomiske økonomi-briller på, ville han/hun ofte opdage, at det bedre kan betale at se byggeriet som en del af en helhed, hvor udgifterne til opførelsen budgetmæssigt er en brøkdel i forhold til bygningens samlede leveomkostninger. 

Udfordringen er også dokumentationskravet om at have bygget noget tilsvarende inden for de seneste tre år. Det betyder for mange virksomheder, at man lynhurtigt ryger ud af loopet. Hvis du ikke har bygget en skole inden for de sidste tre år, kan du ikke få lov at være med i prækvalifikationen og så er der lukket for at udvide opgaveporteføljen. Det betyder desværre også, at vores vækstlag af opstartsvirksomheder, der kan have nye innovative løsninger bliver udelukket. Danmark kunne lære meget af bl.a. Norge, der meget ofte giver wild cards til netop nye aktører. 

Det er vigtigt for os hele tiden at have en helt klar fornemmelse for, hvad der er behov for, at Danske Arkitektvirksomheder fokuserer på – både politisk og praktisk - og ikke mindst, hvad der arbejdes med af spændende opgaver og projekter rundt omkring. Derfor er medlemsbesøgene meget vigtige for mig. Og selvom vi og vores medlemmer oplever udfordringer med alt for høje transaktionsomkostninger i offentligt regi, er der heldigvis også eksempler på bygherrer der har tillid til arkitekten, og hvor det tillidsfulde samarbejde resulterer i byggeri til glæde for alle.