illustration

Ukraine: Arkitektvirksomheder kan hjælpe

Dato 09.03.22 |
Af:
Karen Sejr

Arkitektvirksomheder kan via polske The National Institute for Architecture and Urban Planning’s (NIAiU) database tilbyde ukrainske flygtninge arbejde, praktikpladser eller eksempelvis kontorplads til arkitekter, designere og andre, der arbejder inden for de kreative industrier.

Situationen i Ukraine er katastrofal, og alle er optaget af, hvordan man kan hjælpe som samfund, individ eller virksomhed. Danske Arkitektvirksomheder er i dialog med Akademisk Arkitektforening og FAOD om at afdække mulighederne for, hvordan man som arkitekt og arkitektvirksomhed kan hjælpe. Derudover følger vi de tiltag, der sættes i søen fra vores internationale søsterorganisationer via ACE og UIA.

Behov for arbejde

Danmark har været hurtigt ude med et ønske om at åbne døren for ukrainske flygtninge med en særlov, der giver dem arbejdstilladelse. Dette vil gøre det muligt at hjælpe Ukrainske arkitekter i beskæftigelse.

Vi anbefaler derfor – ligesom Arkitektforeningen - indtil videre vores medlemmer at benytte den database som The National Institute for Architecture and Urban Planning (NIAiU) i Polen har etableret. Her efterlyses arbejde, fjernarbejde, praktikpladser eller eksempelvis kontorplads til arkitekter, designere og andre, der arbejder inden for de kreative industrier. I løbet af de første uger har de modtaget omkring 360 henvendelser, fra folk der enten har mistet deres arbejde i Ukraine, er flygtet til Polen eller rejser gennem Polen for at komme videre for at finde arbejde i andre lande.

NIAiU hører meget gerne fra danske virksomheder, som f.eks. kan tilbyde betalt praktikpladser til arkitektstuderende eller projektansættelser.

Læs mere her

Arkitektforeningen står for at afklare, hvilke uddannelser der er godkendt, og som vi kan forvente de ukrainske arkitekter har.

De internationale arkitektinstitutioner

UIA – International Union of Architects var i sidste uge ude og udtrykke deres solidaritet med Ukraine og fordømme krigen i klare vendinger. ACE – Architects' Council of Europe har netop vedtaget en række handlingspunkter, som relaterer sig til følgende temaer: Husly fra arkitekt-til-arkitekt (hjælp til husly foregår i Danmark via bopælskommunen) samt med donationer fx via Røde Kors.

ACE vil i øvrigt også formidle tiltag fra hjælpeorganisationer som "Architects de l'Urgence" og "Arkitekter uden grænser" og holde medlemsorganisationer opdateret på yderligere tiltag.

Gør en forskel

En lang række virksomheder, herunder også arkitektvirksomheder i Danmark, har startet indsamlinger blandt andet via Røde Kors, og nødhjælpsorganisationerne har meldt ud, at det er penge, der er allermest brug for lige nu. Sammen med FAOD og Arkitektforeningen har vi også valgt at supplere de mange gode initiativer og starte en indsamling via Røde Kors.

Gå til arkitektbranchens indsamling her