Udbudsformen er ikke problemet – det er til gengæld bygherrers krav om gratis arbejde

Dato 05.07.23 |
Af:
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Foto: Unsplash

I byggebranchen står arkitekter og andre aktører over for en uholdbar og uretfærdig praksis. Ved offentlige byggeudbud forventes det i dag, at arkitekterne udfører en betydelig del af arbejdet stort set gratis, når de afgiver tilbud. Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder, sætter fokus på transaktionsomkostningerne – nu og fremadrettet. 

Lars Storr-Hansen

Som direktør i Danske Arkitektvirksomheder har jeg gentagne gange opponeret mod en udvikling, hvor arkitektvirksomheder lægger flere og flere timer og afleverer detaljerede projektforslag allerede i tilbudsfasen og argumenteret for, at vores medlemmer fortjener fair betingelser og betaling for deres arbejde.  

Den stigende mængde dokumentationskrav i tilbudsfasen er spild af samfundets ressourcer og arkitekternes arbejde, fordi projektet alligevel ændres efterfølgende. Samtidig fjerner dokumentationsarbejdet fokus fra innovationen og den grønne omstilling. Vil man bygge bæredygtigt, giver det ganske enkelt ikke mening at skulle løse det hele i tilbudsfasen - inkl. dokumentation. Kort tid til tilbudsafgivelse, store dokumentationskrav med deraf følgende risiko for ansvar for en valgt løsning, vil få tilbudsgiverne til at fravælge de innovative løsninger, og i stedet vælge det kendte og sikre, og det er ikke det samfundet har brug for lige nu.

Uanset valg af udbudsform har Danske Arkitektvirksomheder kun ét fokus: at eliminere det enorme ressourcespild, som tilbudsgivere oplever ved at skulle levere omfattende dokumentation uden rimelig kompensation. Dette ressourcespild findes ikke kun i arkitektkonkurrencer, men også i de andre udbudsprocedurer. 

I et indlæg i Byrumsmonitor den 02/06 2023 argumenterer to skribenter for, at de store dokumentationskrav er nødvendige for at sikre, at byggeprojekter kan realiseres inden for bygherrens budget. Jeg er ikke enig. På overfladen kan det virke fornuftigt, at kommuner, regioner og stat forsøger at minimere budgetrisikoen ved at kræve detaljerede projektforslag allerede i tilbudsfasen. Vores oplevelse er imidlertid, at dette er en falsk tryghed. Der er ikke færre budgetoverskridelser, fordi dokumentationskravene har været høje. Et grundigt planlægningsarbejde, et realistisk budget og ditto tidsplan er vejen frem til robuste projekter.

"Det er på tide at sætte en stopper for den praksis, hvor en betydelig del af arbejdet forventes udført gratis eller til symbolsk betaling". Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Ved at sikre fair betingelser og kompensation kan vi bidrage til at fremme innovationen og kvaliteten i byggeriet og samtidig undgå spild af ressourcer. 

Hos Danske Arkitektvirksomheder har vi sat fokus på problemet gennem en række debatindlæg i løbet af foråret og sommeren 2023, ligesom vi i juni måned afholdte en workshop med deltagelse af arkitekter, ingeniører, bygherrerådgivere og bygherrer, hvor vi sammen identificerede mulige løsninger, indsatser og projekter, der tilsammen kan sikre mere værdiskabende udbudsprocesser.

Indsatsen skal resultere i, at vores medlemmer kan bruge deres ressourcer på at investere i udvikling af mere bæredygtige løsninger, teknologi og kompetencer. En investering der i sidste ende vil være til gavn for klimaet og for sammenhængskraften i vores samfund.