Foto af København

Seminar: Grønne ambitioner møder virkeligheden: Kan projektkonkurrencen være svaret?

Dato 28.04.25 |
Af:
Vibeke Grupe og Dorte Sibast

Foto: Margit Wallner

Projektkonkurrencen er et værktøj, som - hvis den bruges korrekt – er egnet til at understøtte den grønne omstilling i byggeriet. Vi undersøger, i et strategisk samarbejde med Arkitektforeningen, projektkonkurrencens potentialer for at løfte gældende udbudsprocedurer med henblik på at understøtte den grønne omstilling i byggeri og renovering.

Vi kikker ind i en fremtid, hvor vi i langt højere grad end i dag skal transformere den eksisterende bygningsmasse frem for at bygge nyt. En væsentlig vej til at reducere byggeriets CO₂-aftryk er netop at bevare og forbedre det eksisterende. 

Baggrund og udfordring  

Folketinget vedtog i 2020 den danske Klimalov. Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark skal være et klimaneutralt samfund i senest 2050.  

Klimaindsatsen skal ske under hensyntagen til en række guidende principper blandt andet:  

  • Klimaudfordringerne er en global problemstilling. Derfor skal Danmark være et foregangsland i den internationale klimaindsats, som kan inspirere og påvirke resten af verden. 
  • Indfrielsen af Danmarks klimamål skal ske så omkostningseffektivt som muligt under hensyntagen til både den langsigtede grønne omstilling, bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse, samt at dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles. 

Den grønne omstilling i byggeriet er både kompleks og omkostningstung. Samtidig låser udbudssystemet, som vi kender det i dag, bygge- og renoveringsprojekter for tidligt hvorved innovation og bæredygtighed hæmmes snarere end fremmes.  

Projektkonkurrencens potentiale  

Skal vi realisere den grønne omstilling, er projektkonkurrencen et velegnet greb. Men der er brug for en gentænkning, hvor projektkonkurrencen skrives frem i udviklingsprocessen og bruges til at formulere og afprøve visioner, behov og samarbejdsmodeller, fremfor til at vælge et færdigt projekt.  

Projektkonkurrencen har historisk vist sit værd som en åben og idéskabende procedure. Men i nutidens praksis bruges den på en måde, der minder om traditionelle udbudsformer, og er dermed blevet for prædefinerende og teknisk, hvilket hæmmer den kreative og iterative udvikling, som den grønne omstilling kræver. Det betyder, at mulighederne for at udvikle og afprøve visionære og bæredygtige løsninger forpasses. Det skaber udfordringer for både kvalitet, økonomi og proces. 

Projektkonkurrencen kan anvendes som en metode til at turde stille spørgsmål, som vi ikke umiddelbart har svarene på. Den kan muliggøre en udviklingsproces, der afdækker potentialer og risici fra et meget tidligt tidspunkt i et projektforløb. længe før vi ved om svaret enten er at bygge nyt, renovere/transformere eller blot at omstrukturere. Projektkonkurrencen kan i den bedste af alle verdener være både fleksibel og sikre nytænkning, og derved muliggøre, at rådgivere kan se på potentielle projekter i helhedsperspektiv og foreslå innovative løsninger på, hvordan man foretager den optimale intervention på den mest bæredygtige måde – både klimamæssigt, socialt og økonomisk. 

Projektets formål 

Projektet, som vi samarbejde med Arkitektforeningen om, har til formål at gentænke modeller og aftaleformer, så projektkonkurrencen kan fungere som strategisk redskab i den grønne omstilling. Intentionen er, at opgaven skal i centrum, så alle involverede arbejder for en fælles mulig vej for projektet. Det handler om at styrke fleksibilitet, sikre bedre beslutningsgrundlag risikostyrer og fremme samarbejde mellem bygherre, rådgivere og brugere. Fokus skal ligge på hovedide, vision, innovation, værdiskabelse og bæredygtige strategier – frem for detaljerede krav og præmature budgetter der risikerer at kvæle den nødvendige forandring. 

Projektets leverancer og metoder 

Projektet løber gennem hele 2025 og skal munde ud i nye paradigmer og vejledning til, hvordan projektkonkurrencer kan gennemføres med fokus på tidslighed og risici hvor innovation, bæredygtighed og økonomisk realisme er centrale. 

Det gør vi via: 

  • Samarbejde med relevante aktører, dvs. offentlige bygherre, rådgivere, bygherrerådgivere, entreprenører, ingeniører m.fl.   
  • Problemanalyser og interviews igennem Institut for Vilde Problemer (INVI) analysemetode med godt 200 deltagere i branchen. 
  • Udarbejdelse af nye paradigmer og praktiske redskaber i samarbejde med Winsløw Advokatpartnerskab og Jens Henrik Birkmose, Birkmose Consulting. 
  • Workshops og bred involvering af interessenter med både samarbejdspartner, følgegruppe samt indlæg fra relevante eksperter i branchen. 
  • Kommunikation og formidling af projektets resultater i både trykt og digital form. 

Projektet er støttet af Dreyers Fond.

Samarbejdspartnere: 

Institut for Vilde Problemer INVI INVI – Institut for vilde problemer 

Winsløw Advokatpartnerskab Winsløw Advokatpartnerselskab