Foto fra stormødet

Sammen om en bæredygtig fremtid

Dato 15.12.23 |
Af:
Klara Reetz

En milepæl for byggeriets grønne omstilling blev sat, da Byggeriets Handletank for Bæredygtighed tidligere på ugen afholdt sit afsluttende stormøde. For første gang er det lykkedes at samle mere end 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde og 130 branchefolk samt en række organisationer, heriblandt Danske Arkitektvirksomheder, om at udvikle og skabe enighed og engagement i konkrete handlingsforslag til branchen. Handlingsforslag, som i sin helhed kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning.

Efter 5 måneders intensivt arbejde og efter en stor indsats fra alle de deltagende virksomheder og branchefolk er handletankes samlede og grundigt gennemarbejdede handlingskatalog til branchen ved at være klar.

Handletankens arbejde viser en enig branche, der samarbejder om at accelerere den bæredygtige udvikling. Og en branchen, som har en stor betydning i samfundet og i den grønne omstilling. Alle har et ansvar og alle er en del af løsningen. 

Fokus på CO2, biodiversitet og cirkulær økonomi

Med Byggeriets Handletank for Bæredygtighed er branchens samarbejde med den grønne omstilling styrket. En styrke i Handletankens arbejde er, at der ses holistisk på bæredygtighed. Der er ikke længere udelukkende fokus på CO2-udledning, men også på biodiversitet og cirkulær økonomi. Dette adskiller handletankens arbejde fra de oprindelige klimapartnerskaber, da handletanken har et bredere og mere fremtidssikret perspektiv på bæredygtighed. 

Initiativerne i Byggeriets Handletank for Bæredygtighed er mere vidtrækkende og ambitiøse end tidligere initiativer som fx Klimapartnerskabet. Handletankens initiativer inkluderer ikke alene CO2, men i også andre centrale fokusområder, som biodiversitet og cirkulær økonomi. Især sidstnævnte områder var der enighed om, at branchen endnu mangler data og koordineret viden. Byggeriet tegner sig for 30 % af det samlede tab af biodiversitet - og som det blev sagt - biodiversitet handler om meget mere end insekter på forruden. 

Administrerende direktør hos Danske Arkitektvirksomheder Lars Storr-Hansen glæder sig over samarbejdet i Handletanken:

"Jeg er meget frem til, at vi som samlet branche får implementeret Handletankens initiativer til gavn for klimaet, naturen og miljøet!"

"Jeg er meget frem til, at vi som samlet branche får implementeret Handletankens initiativer til gavn for klimaet, naturen og miljøet!" Lars Storr-Hansen, adm. direkør, Danske Arkitektvirksomheder

Der er lagt op til offentliggørelsen af et spændende og relevant samlet handlingskatalog med i alt 34 grundigt gennemarbejdede anbefalinger, hvoraf 10 anbefalinger er prioriteret og 5 er udvalgt som fyrtårnshandlinger, som branchen umiddelbart kan gå i gang med. Nu skal de sidste input fra det afsluttende møde i handletanken bearbejdes og den endelige rapport fra branchen skal gøres klar til offentliggørelse den 25. januar.

Om Byggeriets Handletank for Bæredygtighed siger bestyrelsesformand hos Danske Arkitektvirksomheder Katja Viltoft:

"Otte ud af ti af dagens bygninger vil fortsat være i brug i år 2050. Derfor er det afgørende at renovere og transformere dem til en ny klimafremtid – men det kræver de rigtige rammer, krav og efterspørgsel."

DI Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen, TEKNIQ Arbejdsgiverne og Molio har under ledelse af DI Byggeri initieret og drevet handletankens arbejde.

Læs mere om Byggeriets Handletank for Bæredygtighed her