Stena Recycling

Nyt Green Paper: Sådan skaber design for adskillelse øget værdi i byggeriet

Dato 11.08.20 |
Af:
Sacha Mortensen

Foto: Stena Recycling

Design, der kan skilles ad og genbruges er vejen frem, hvis dansk byggeri skal være konkurrencedygtigt i fremtiden. Det konkluderer et nyt Green Paper, udgivet af virksomhedspartnerskabet Circle House Lab, der tæller 100 virksomheder fra byggeindustrien.

Flere danske virksomheder er allerede i gang. Blandt andre genvinder Stena Recycling 5 mio. Tons materialer hvert år og har en forretningsmodel baseret på genanvendelse og rådgivning om genanvendelse af affald. Andre virksomheder som arkitektvirksomheden Arcgency, hjælpemiddelvirksomheden Ropox, boligselskabet Lejerbo og vinduesproducenten VELFAC har også implementeret principperne om design for adskillelse.

80 procent af et produkts miljøpåvirkninger afgøres i designfasen. Det ved Stena Recycling, der genvinder 5 mio. tons materialer hvert år og rådgiver andre virksomheder om, hvordan de kan udvikle produkter, der kan genanvendes. Som fx nemlig.com, Danfoss eller hjælpemiddel- virksomheden Ropox. ”Det, som andre ser som affald, ser vi som en forretning. Og en vigtig del af vores virksomhed handler om at rådgive kunderne om, hvordan de designer deres produkter, så de kan få så høj en værdi ud af restmaterialerne som muligt,” forklarer arbejdsmiljø- og miljøchef Lise Lyngfelt Molander.

”Design for adskillelse er en af de mest lovende modeller for, hvordan vi skaber øget værdi i byggeriet. Det minimerer byggeriets miljøbelastning og skaber merværdi i form af øget fleksibilitet og mindre spild,” forklarer Kasper Guldager, direktør i 3XN/GXN, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til partnerskabet

Stena Recycling
Stena Recycling

Læs mere og download det nye Green Paper om design for adskillelse