Foto af tankstation, restaurant på Island
Projekterne spænder vidt hos KRADS: Fra design af bænk i genbrugsplast til denne kombinerede restaurant, tankstation og kiosk med formidabel udsigt på Island.

Nysgerrighed bringer KRADS til tegnebrættet

Opdateret 13.12.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Tina Stephansen, Studio 55

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 8.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Renovering af et friluftsbad, plastikbænke og messestande. Hos KRADS er der få begrænsninger på, hvad der finder vej til tegnebrættet. Nysgerrighed og gode relationer bringer virksomheden frem.

Hos KRADS plejer de at sige, at de er bygningsarkitekter - som udgangspunkt. Men tegnestuens portefølje spænder alligevel en del bredere end det. For eksempel er tegnestuen i samarbejde med den internationale organisation Plastic Change i gang med at lave en bænk, som skal støbes af genbrugsplast. Men virksomheden sidder også og tegner på et 20.000 kvm stort showroom og værksted for biler.

”Vores nysgerrighed bringer os til nogle projekter, som er lidt anderledes end vores baggrund som bygningsarkitekter lægger op til. Vi er både ret gode til – og kan lide – at tage de projekter, der starter med en vision eller et brugerbehov og så arbejde ud fra det, ” siger Mads Bay Møller, den ene af fire partnere i virksomheden.

”For os er tegnestuen lidt et eksperimentarium. Jeg tror, vi vil komme til at kede os, hvis vi blot tegnede bygninger. Vi bliver klogere, når vi tager fat i de lidt anderledes projekter. Den viden tror jeg også, at vi kan bruge, når vi vender tilbage til de mere klassiske projekter,” siger Kristoffer Juhl Beilman, der er virksomhedens anden danske partner.

”For os er tegnestuen lidt et eksperimentarium. Jeg tror, vi vil komme til at kede os, hvis vi blot tegnede bygninger. Vi bliver klogere, når vi tager fat i de lidt anderledes projekter." Kristoffer Juhl Beilman, partner i KRADS

Relationer skaber projekter

Partnerne i virksomhedens danske afdeling kommer begge fra jobs på større arkitektvirksomheder med mange konkurrencer. De fortsatte også i det spor, da de startede KRADS – med mange konkurrencer, men efterhånden kunne de se, at det gav mere mening for dem at holde fast i deres relationer for på den måde at få nye opgaver.

”Vi søger aktivt opgaver, som måske ikke er givet på forhånd. Vi kan rigtig godt lide den proces, der er omkring de projekter, vi laver uden for konkurrencerne. Det giver mere tid til at finde den rette ide og arbejde i de tidlige faser, fordi der ikke forvejen ligger et oplæg til, hvordan et projekt skal være,” siger Kristoffer Juhl Beilman.

Arkitektvirksomheden forsøger at finde deres opgaver uden for konkurrencerne. Det sker blandt andet igennem opsøgende arbejde. For eksempel blev et mere eller mindre tilfældigt besøg på et seminar i Vestjylland til en opgave et par måneder senere.

”Vores opgavesøgning har en længere tidshorisont, fordi de kommer af de relationer, vi opbygger. Nogle af de relationer vi opbyggede i de første år, da vi startede, er først blevet til reelle projekter mange år efter. Vi har valgt, at vi hellere vil få vores opgaver på denne måde, fordi der i arbejdet med konkurrencer er mange parametre, som vi ikke har indflydelse på. Gevinsten er oftest lille og så handler det også om, hvad du tidligere har lavet af opgaver,” siger Mads Bay Møller.

Fagligt fællesskab styrker kompetencerne

På trods af at virksomheden ikke består af mere end 7-8 medarbejdere, så har de alligevel kontorer i både Island og Danmark. I de to afdelinger bruger de hinandens kompetencer på tværs af landegrænser.

Ifølge Mads og Kristoffer så betyder det islandske og danske samarbejde, at den arkitektur, der tegnes hos KRADS har tydelige nordiske træk, samtidig med, at det er forankret i naturen. Klima og adgang til ressourcer har også betydning for, om der som i Danmark bliver bygget af beton og mursten eller som på Island, hvor betonelementer bliver støbt på stedet.

“Der var engang nogen, der sagde om os, at vi er kendetegnet ved en nyfortolkning af tradition. Det er vi ret stolte af. Vi vil gerne arbejde med at forstå vores arv, og for os ligger der et meget modernistisk potentiale i at kigge på traditioner og kulturer. Det kan vi så gøre fra to sider - Island og Danmark,” siger Mads Bay Møller.