Nordiske linjer åbner døre til udlandet

Opdateret 06.06.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Gård tæt ved Ry, Baks Arkitekter

Boligarkitekterne Baks Arkitekter designer hele boligen - fra det ydre til det indre. Deres mix af det rå og feminine giver dem opgaver i både Danmark og udlandet. 

Baks Arkitekter i Aarhus designer villaer, sommerhuse og til- og ombygninger. Virksomheden arbejder i spændingsfeltet mellem det maskuline og det feminine. For Baks Arkitekter er det vigtigt, at de arbejder med projekter, de kan følge til dørs. 

"Vi vil gerne lave arkitektur, vi kan følge til dørs. Noget som man kan mærke. Vi er inde og arbejde med materialer og overflader. Det handler om stemningen i huset. Hvordan er det at komme til den her bygning? Hvilke omgivelser er vi i? Hvad gør vi med lyset, haven osv. Det er vigtigt, at få de små nære ting med, så huset fremstår som en helhed," siger indehaver af Baks Arkitekter Rasmus Bak. 

Baks Arkitekter har blandt andet tegnet Hvidbjerg Strand Feriepark - et badehotel, hvor arkitekterne har været inde over såvel tæpper som farverne på gardinerne. 

"Det er der arkitektur og design følges ad. Så får man et æstetisk udtryk, der hænger sammen og det kan ikke være anderledes," siger Rasmus Bak. 

"I takt med at tegnestuen vokser, så bliver projekterne også anderledes - og måske større. Det er en dynamisk udvikling, og det er gået stærkt de sidste år. Jeg tror, vi har været gode til at give medarbejderne ansvar og sammen med vores klare designprofil, så tror vi på, at det styrker vores virksomhed," siger Rasmus Bak

Design er en naturlig del af virksomheden

Siden virksomheden startede op for 15 år siden har design været en naturlig del af virksomheden. Designdelen indebærer blandt andet badeværelser, køkkener, lamper og indretning af butikker. 

"Det er vigtigt for os, at arbejde med det individuelle udtryk. Det er dét, der giver projekterne karakter. Det gør også, at vi får en tæt sparring med vores kunder. Vi bliver udfordret af dem og de af os," siger Rasmus Bak. 

Ifølge Rasmus Bak finder de fleste af deres kunder selv frem til Baks Arkitekter. De kender virksomhedens design og udtryk, så det er derfor, de vælger dem. 

"Når vi tegner en bolig, så tegner vi også køkkenet.Vi costumizer løsningen til kunderne og designer tingene til rummet og ikke omvendt. Vores design er tidsløst, hvilket gør det en god investering at sætte en arkitekt på. Værdien af et hus falder ikke på samme måde, når der er tale om tidsløst design, og når man fx tænker belysning og andre detaljer med fra starten, så kommer de udgifter heller ikke oveni bagefter. På den måde bliver det ikke til tilvalg, der overskrider budgettet," siger Rasmus Bak. 

Klar profil styrker virksomheden

Kunderne finder Baks Arkitekter - de kender dem på designet, og det åbner nye muligheder for projekter i udlandet. 

"Vi er i en udvikling, som fører os til udlandet. Vi har haft udlandsdanskere, som gerne vil have os til at lave projekter for dem. De finder os på sociale medier eller i boligblade, og det jo en virkelig god situation for os. I starten sagde vi nej, fordi vi havde for travlt, og vi vil ikke gå ind i noget halvt. Et  godt projekt kræver, at man er med hele vejen," siger Rasmus Bak, der fortæller at nu er tiden inde til, at tegnestuen også skal udvikle sig på den front. 

Nu sidder tegnestuen med projekter i Schweiz og på Bali og har forespørgsler på byggerier i Norge og Sverige. 

"Det bliver et nyt område for os, og vi tilstræber hele tiden at blive udfordret og få diversitet ind i de projekter vi laver. Når vi arbejder i udlandet, så arbejder vi med andre klimaer, materialer og nye kunder. I takt med at tegnestuen vokser, så bliver projekterne også anderledes - og måske større. Det er en dynamisk udvikling, og det er gået stærkt de sidste år. Jeg tror, vi har været gode til at give medarbejderne ansvar, og vi arbejder altid i teams. Sammen med vores klare designprofil, så tror vi på, at det styrker vores virksomhed," siger Rasmus Bak.