Foto af Niels Jakubiak Andersen

Niels Jakubiak Andersen fra Næste: Tænk stort, start småt og lær hurtigt!

Dato 21.12.22 |
Af:
Karen Sejr & Signe Daugaard

Foto: Næste

Sådan lyder det fra Niels Jakubiak Andersen, grundlægger og adm. direktør hos Næste. Arkitektvirksomheden fokuserer helt og holdent på at bygge arkitekttegnede skure af recirkulerede byggematerialer fra både nedrivninger og industri. På den måde har virksomheden skabt en cirkulær byggeproces, hvor ressourcerne bevares på højeste niveau i længst mulig tid.

Visionen bag grundlæggelsen af Næste var at skabe et bæredygtigt forretningsmæssigt set-up for cirkulært byggeri i høj kvalitet på tværs af værdikæden - både i forhold til materialer, mennesker og samarbejdspartnere. Fordi skure er såkaldt sekundært byggeri, er der både færre barrierer og lavere risici, og derfor et godt sted at komme i gang med genbrug i en større skala. Samtidig er der mange af dem - i mod 500.000 m2 i alt der opføres årligt i Danmark. 

“Det er jo sådan en meget niche-fokuseret strategi, som vi har lagt for at finde et sted, hvor vi kan skabe forandringer og forhåbentlig kan inspirere til, hvordan man får meget mere cirkulært byggeri ind i fremtidens byggebranche” 

Det fortæller Niels Jakubiak Andersen, der er grundlægger og adm. direktør hos Næste. Han mener, at det helt særlige ved arkitekter er, at de jo rent faktisk giver form til fremtidens byer, bygninger og landskaber. Arkitekterne designer, hvordan det skal se ud, og hvordan det skal virke.  

Samarbejde på tværs af værdikæden 

Selvom arkitekterne er med til at forme en bæredygtig fremtid, så gør de det i samarbejde med mange andre aktører i byggebranchen. For arkitekterne kræver omstillingen også en række nye faglige kompetencer, lyder det fra Niels Jakubiak Andersen. 

I Næste ønsker de at arbejde hen imod en dybere ansvarlighed over for jordens begrænsede ressourcer, og det vil bl.a. kræve en grundlæggende ændring af den måde, vi samarbejder og ikke mindst bygger på i branchen. 

Niels Jakubiak Andersen mener, at vi skal være blive endnu dygtigere til at lytte til input fra mange flere steder, end vi måske har gjort tidligere. Det vil også indebære nye forretningsmodeller, fordi vi skal samarbejde på en anden måde end vi plejer, hvis vi skal lykkes med rent faktisk at lave bæredygtige løsninger for fremtiden.  

Kom i gang!

Det bedste råd fra Niels Jakubiak Andersen til andre arkitektvirksomheder er bare at komme i gang! Et lille skridt hver dag bliver til rigtig meget på et år, og så er det helt centralt at starte med noget, man rent faktisk kan komme i gang med.  

“Tænk stort, men start småt og lær hurtigt!” 

For Niels Jakubiak Andersen er det sådan, man skaber forandring.

Læs mere om Næste