LEGO House af BIG. Foto: Iwan Baan
LEGO House af BIG er nomineret til Mies Van der Rohe-prisen 2019. Foto: Iwan Baan

LEGO House, Hammershus og Streetmekka nominerede til arkitekturens Oscar

Opdateret 23.01.19 |
Af:
Signe Moeslund Mains

Arkitekturens Oscaruddeling nærmer sig og blandt de nominerede til den prestigefyldte pris, finder vi hele tre medlemmer af danske arkitektvirksomheder: BIG, EFFEKT og Arkitema Architects.

Traditionen tro uddeles Mies Van der Rohe-prisen i foråret 2019 for at anerkende og belønne arkitektoniske projekter i Europa der inkluderer social, økonomisk eller miljømæssig forandring. Over 300 projekter blev indstillet til prisen i efteråret 2018, og nu er 40 projekter udpeget som nominerede til den eftertragtede pris. Hele tre danske projekter er sluppet igennem nåleøjet: LEGO House af BIG, Streetmekka i Viborg af EFFEKT og Hammershus Besøgscenter af Arkitema Architects og Christoffer Harlang.

LEGO House

I Billund har BIG stablet 21 kæmpe hvide legoklodser og med dem designet rammerne for et helt unikt oplevelsescenter. LEGO House rummer flere restauranter, en LEGO-butik, fire oplevelseszoner og ikke mindst legepladser og terrasser. Med LEGO House er Billund kommet et skridt tættere på titlen som Børnenes By.

Artiklen fortsætter efter billedet ... 

Streetmeka i Viborg af EFFEKT. Foto: Rasmus Hjortshøj
Streetmekka i Viborg af EFFEKT. Foto: Rasmus Hjortshøj

GAME Streetmekka Viborg

EFFEKT har omdannet en gammel Vestas-bygning til et moderne idrætshus for unge, og konceptet bag går ud på, at omdanne livløse industribygninger til rå gade idrætsfaciliteter. Med Streetmekka er målet, at flere børn og unge skal bevæge sig og få socialt samvær. Gademiljøet, der er rykket indenfor, tilbyder de unge i og omkring Viborg et sted og et fælledskab, hvor de kan dyrke parkour, skate og høre musik. 

Hammershus Besøgscenter

På Bornholm har Arkitema Architects og Christoffer Harlang stået for et nyt besøgscenter, som består af én stor overdækket terrasse med en unik udsigt mod landskabet, borgruinen og havet. I Hammershus Besøgscenter finder man både en udstilling, café og skolestue. 

Hammershus Besøgscenter af Arkitema Architects. Foto: Jens Markus Lindhe
Hammershus Besøgscenter af Arkitema Architects og Christoffer Harlang. Foto: Jens Markus Lindhe

Første danske arkitekt som juryformand

For første gang er en dansk arkitekt blevet udnævnt som juryformand for Mies Van der Rohe-prisen. Når juryen denne gang skal finde vinderen af Europas vigtigste arkitekturpris, er det Dorte Mandrup, grundlægger og kreativ direktør for arkitektvirksomheden Dorte Mandrup A/S, der sidder for bordenden - en international anerkendelse de færreste har fået æren af.

Se de nominerede projekter her