Foto af Lars Storr-Hansen

Lars Aagaard har ret: Ministerier skal samarbejde om byggesektoren, så vi får en sammenhængende regulering

Dato 24.01.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Med et spritnyt udspil fra Byggeriets Handletank for Bæredygtighed bliver der taget et skridt frem mod en grønnere bygge- og anlægsbranche. Det er der grund til at glæde sig over, ligesom det er glædeligt at se, at udspillet bæres frem af virksomheder, organisationer og branchefolk fra hele bygge- og anlægssektoren.

Netop det tværgående samspil er essentielt, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling: Ingen kan klare udfordringen alene, men hvis vi sigter efter fælles pejlemærker, og hvis alle fra sektoren bidrager, er det opløftende budskab, at branchen kan bidrage med energieffektive og mere bæredygtige løsninger i stor skala. Dermed vil branchen levere et afgørende bidrag til, at Danmark når de politiske mål om at sænke udledningen af CO2.

Det nye udspil rummer forslag til, hvordan udledningen af CO2 kan reduceres yderligere. Og godt for det. Men der er også grund til at flage over, at der i udspillet fokuseres på at bringe biodiversitet og cirkulær økonomi ind i de løsninger og processer, som bygge- og anlægsbranchen skal tage i brug.

Det har længe været mærkesager for Danske Arkitektvirksomheder. Og rundt om i landet er mange arkitektvirksomheder allerede i fuld gang på dette felt, ja, de er i høj grad frontløbere, men som vi ved, bliver de store gennembrud først en realitet, når vi kan få nye gode løsninger integrereret i bygge- og anlægssektoren i stor målestok. Det er den virkelige udfordring.

Som jeg skrev i sidste uge, kan udspillet fra Handletanken ikke stå alene, derfor indgår Danske Arkitektvirksomheder også i andre partnerskaber, så vi kan blive ved med at skubbe udviklingen frem. Vi har nemlig større ambitioner.

"Der er behov for en samlet tilgang, så vi river mindre ned og gør mere for at renovere og transformere."

Her og nu er der et påtrængende behov for at få en samlet strategi for den bølge af renovering og transformation, som den eksisterende bygningsmasse står overfor. Alle er enige om, at udfordringen skal løses, men der er behov for en samlet tilgang, så vi river mindre ned og gør mere for at renovere og transformere. Det er et område, som Danske Arkitektvirksomheder vil fokusere på politisk.

I forhold til nybyggeri mangler vi også en samlet tilgang til, hvordan vi skaber mindre boliger, som folk vil bo i. Mange arkitektvirksomheder arbejder også her på at udvikle spændende løsninger, men skal udviklingen flyttes for alvor, skal strategi og rammer være på plads.

Målet om grøn omstilling kommer til at gennemsyre den nye nationale arkitekturpolitik, som en ekspertgruppe – med deltagelse af kompetente arkitekter – arbejder på højtryk med at skabe grundlag for. Også på dét felt er det vigtigt, at forslagene bliver grebet politisk, og vi vil gøre, hvad vi kan for at få det til at lykkes.

I Danske Arkitektvirksomheder vil vi i den kommende tid fortsætte med at bringe interviews med dygtige praktikere fra landets arkitektfirmaer, så vi kan få deres input til den nye arkitekturpolitik. Derudover vil vi bringe interviews med centrale politikere fra både lokal- og landspolitik, og vi vil publicere artiklerne på danskeark.dk og i vores nyhedsbreve. Vi vil også søge inspiration fra udlandet. For i andre europæiske lande har man forstået, hvor meget arkitektvirksomheder kan byde ind med, når det handler om den grønne omstilling, ligesom man har indset, hvor meget bygge- og anlægsbranchen totalt set kan bidrage med, hvis politikere og myndigheder skaber de rette rammevilkår.

I den forbindelse skal klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard roses for det budskab, han er kommet med i forbindelse lanceringen af det nye udspil fra Byggeriets Handletank for Bæredygtighed.

Ministeren fremhævede, at aktører fra bygge- og anlægsbranchen i fællesskab har fundet frem til løsninger. Han noterede derpå, at der også er behov for at udvikle fælles arbejdsmetoder i ”det politiske værksted”. Og han lovede at dele sin viden om det nye udspil med sine ministerkolleger.

"Det afgørende er, at regeringen formår at skabe et samarbejde på tværs af ministerierne, så bolig-, bygge- og anlægssektoren kan få glæde af et mere sammenhængende politisk fokus."

Det er et godt budskab. Men det afgørende er, at regeringen formår at skabe et samarbejde på tværs af ministerierne, så bolig-, bygge- og anlægssektoren – med sin enorme betydning for borgerne og samfundet – kan få glæde af et mere sammenhængende politisk fokus.

Som Lars Aagaard konstaterer, er den grønne omstilling langt hen ad vejen et byggeprojekt. Derfor står politikere og myndigheder også med ansvaret for, at de i tæt samarbejde med alle os i sektoren får skabt rammer, så vi i stor skala kan bygge mere bæredygtigt, i høj kvalitet og komme i gang med at renovere og transformere de eksisterende bygninger i stor skala.