Klimatopmøde: Vi former fremtiden

Dato 28.04.22 |
Af:
Karen Sejr

Video: Astrid B. Rasmussen

Vær med, når Danske Arkitektvirksomheder samler hele arkitektbranchen til et brag af et topmøde med fokus på klimaudfordringer og arkitektvirksomhedernes rolle – nu og i fremtiden. Vi fejrer de danske arkitekters succeser, men stiller også skarpt på fremtiden og branchens rolle i samfundet. Arrangementet live-streames, så alle kan se med.

Danske arkitektvirksomheder står overfor store samfundsopgaver: Hvordan løser vi klimaudfordringen? Hvordan fremtidssikrer vi udviklingen af vores byer? Hvordan kan byudvikling og samspillet med naturen gå hånd i hånd? Og hvordan får vi mere cirkularitet og genbrug ind i byggeriet?

Det er udfordringer, som arkitekter og landskabsarkitekter sammen med bygherrer og samarbejdspartnere er med til at løse i hele Danmark.

Vi har inviteret Danmarks førende klimaekspert og en række danske arkitektvirksomheder og til at komme med deres bud på, hvordan de ser branchens fremtid og rolle i samfundet – og hvad de selv gør for, at branchen bevæger sig i den retning.

Topmødet vil blive live-streamet, så alle har mulighed for at se med.

Klik her hvis du vil se med

Program

14.30      Ankomst – kaffe og registrering

15.00      Velkomst ved bestyrelsesformand Katja Viltoft, JJW Arkitekter

15.10      Åbning af klimatopmødet

15.20      Hvordan løser vi klima og bæredygtigheds udfordringer? Ved Katherine Richardson

Professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet, Katherine Richardson har dyb indsigt og viden om klimadagsordenen. Katherine Richardson har sammen med 14 andre forskere og eksperter udarbejdet ”Global Sustainable Development Report” der udkom i 2019, og som har dannet baggrund i FNs vedtagelse af 2030 dagsordenen for bæredygtig udvikling samt for De 17 Verdensmål. Kom med helt op i helikopteren – og ned på jorden igen, når Kathrine Richardson gennemgår de største udfordringer samfundet står overfor.

16.00    Hvad er det for en samfundsopgave, der ligger forude?

Arkitektvirksomheder skal være med til at forme den bæredygtige fremtid! Vi stiller skarpt på en række udfordringer som spiller en afgørende rolle: Krav til klimaberegninger, cirkulær økonomi, ressourceforbrug, biodiversitet, alternative forretningsmodeller og urbanisering. Vi har bedt en række arkitektvirksomheder give os den helt korte tale og vise os, hvordan de ser arkitektens rolle, og hvad deres bud er på løsningen. Arkitekterne kan selvfølgelig ikke gøre det alene, derfor har vi også inviteret et par bygherrer og udviklere til at komme med deres bud på et mere grønt byggeri.

Vi starter med tre hurtige præsentationer af nye tiltag Danske Arkitektvirksomheder og vores medlemmer har udviklet:

  • Signe Kongebro, Henning Larsen
  • Mikkel Schlesinger, Cebra
  • Krister Jens, Danske Arkitektvirksomheder

Herefter er der debat om hvilken rolle og ansvar arkitektvirksomheder, bygherrer, udviklere og andre aktører har, og hvilke løsninger de kan byde ind med:

  • Mikkel Bülow, NREP
  • Mette Skjold, SLA
  • Helle Søholt, Gehl
  • Dariush Rezai, Sweco
  • Anne Mette Boye, Aarhus Kommune
  • Torben Möger Pedersen, PensionDanmark

17.00    Opsamling og tak for i dag ved Lene Espersen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder.

Klimatopmødet modereres af Anne Katrine Harders, civilingeniør, ph.d. i bæredygtig byudvikling og programleder i Dansk Arkitektur Center.